Повод за размисъл

Съдът на ЕО е постановил в свое скорошно решение за пореден път някои важни принципи на приложението на правото не ЕО, които си заслужава да припомним тук.

Казусът е следният:

През 1985 г. италианската компания Lucchini е поискала, а през 1988 г. – получила държавна помощ при висящо производство за одобрение на помощта от ЕК. През 1990 г. ЕК обявява предоставената държавна помощ за несъвместима с общия пазар. Lucchini подава иск срещу италианската държава в гражданските съдилища на Италия. Материалноправната и процесуалноправната легитимация на ищеца се преценяват от италианския съд въз основа на италианския граждански кодекс, без изследване на съответните разпоредби на общностното право. През 1996 г. Lucchini получава държавната помощ заедно с дължимата лихва в изпълнение на съдебното решение на компетентния италиански съд. През същата година ЕК съобщава на компетентното ведомство – Министерството на промишлеността на Италия, че според нея е нарушен чл. 88 ДЕОВС.

В резултат на становището на ЕК Министерството на промишлеността отменя своя декрет за отпускане на държавната помощ и изисква от Lucchini връщане на сумата и лихвите. Lucchini обжалва пред съответния административен съд който постановява, че поради действието на влязлото в сила решение на компетентния граждански съд и силата на res judicata Министерството на промишлеността не може да отменя своя декрет (административен акт).

Министерството на промишлеността обжалва решението и въпросът е отнесен до СЕО. СЕО категорично постановява, че:
1. Е недопустимо да се преценява законосъобразността на актове на институциите на ЕО дори и чрез оспорване на актове на институциите на държавите-членки в изпълнение на актовете на институциите на ЕО;
2. Гражданските съдилища нямат правомощия да преценяват законосъобразността на отпусканата държавна помощ;
3. Тълкуването на действието на res judicata в посока преклудиране на правото на позоваване на основания или факти, които са могли да бъдат посочени в рамките на производството пред съответния съд, когато се отнасят до приложението на общностното право, е недопустимо.
4. В конкретния случай принципът на res judicata не следва да се прилага доколкото възпрепятства връщането на държавна помощ, която е обявена за несъвместима с общия пазар чрез влязло в сила решение на ЕК

Това решение на СЕО не е прецедент, но то е добра илюстрация за трайната съдебна практика на съда по отношение на актове на националните съдилища, които се отнасят до приложение на общностното право.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s