Приет е третия пакет актове за железопътния транспорт

Европейският парламент одобри три помирителни споразумения със Съвета относно така наречения трети пакет за железопътния транспорт, който цели да направи този вид транспорт по-привлекателен в ЕС чрез отваряне на пазара от 1-ви януари 2010 г. за международните услуги и гарантиране на повече права на пътниците, включително и компенсации при закъснение на влаковете.

Помирителните споразумения, одобрени от целия Парламент, са относно правата на пътниците, либерализирането на железопътния пазар и европейски сертификат за влаковия персонал.

В изпълнение на приетите актове международните железопътни услуги ще бъдат либерализирани от 1-ви януари 2010 г.

Всички пътници, които ползват железопътен транспорт, ще могат да се ползват от определени основни права като например задължения на компаниите при смърт или инциденти с пътници и багажа им и правото на транспорт за хората с намалена мобилност.

Законодателството предвижда компенсации за пътниците, които ползват международни услуги – 25 на сто от цената на билета при закъснение от 60 минути или повече и 50 на сто – за закъснение от 120 минути или повече, но само ако компанията носи отговорността за закъснението. Според новите правила железопътните компании трябва да информират пътниците за правата и задълженията им. Регламентът за правата на пътниците влиза в сила в края на 2009 година.

Третият приект акт – директива, предвижда, че машинистите ще трябва да притежават унифициран европейски сертификат, който гарантира, че покриват минималните изисквания относно здраве, основно образование и общи професионални умения.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s