Директива за платежните услуги

В Официален вестник е обнародвана Директива 2007/64/ЕО относно платежните услуги във вътрешния пазар. Целта на Директивата за платежните услуги е да се гарантира, че плащанията в рамките на ЕС ще станат толкова лесни, ефективни и сигурни колкото са местните плащания вътре в дадена държава-членка, като осигурят законовата основа за осъществяване на Единната зона за плащания в евро (ЕЗПЕ – SEPA).

В отделно приложение е изведено изчерпателно легално определение на понятието „платежна услуга“. Директивата определя категориите доставчици на платежни услуги – кредитните институции, институциите за електронни пари, пощенските джиро институции. Предвижда се нова категория доставчици на платежни услуги – „платежни институции“, за които се изисква лицензиране за предоставяне на платежни услуги на територията на Общността извън съществуващите категории при спазване на определени строги и изчерпателни условия, които са посочени в директивата.

Определени са определят задълженията на доставчиците на платежни услуги във връзка с предоставянето на информация на ползвателите на платежни услуги, като особено внимание се обръща на защитата на потребителите.

Държавите-членки следва да приемат подзаконовите и административните разпоредби, необходими, за да се съобразят с директивата най-късно до 1 ноември 2009 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s