Заключения на Европейския съвет от 14.12.2007 г.

Тук са обобщени заключенията от редовния Европейски съвет в Брюксел на 14.12.2007 г. Няколко точки заслужават внимание:

Група за размисъл – перспектива 2020-2030 г.
Групата за размисъл ще разглежда въпросите за укрепването и осъвременяването на европейския модел за икономически успех и социална отговорност, засилването на конкурентоспособността на ЕС, върховенството на закона, устойчивото развитие като основополагаща цел на Европейския съюз, глобалната стабилност, миграцията, енергетиката и опазването на климата, както и борбата с глобалната несигурност, международната престъпност и тероризма.

Групата за размисъл няма правомощия по институционални въпроси, преразглеждане на настоящите политики или следващата финансова рамка на ЕС.

Групата вероятно ще се състои от 12 души, критериите не са много ясни. Председател е Фелипе Гонсалес Маркес, бивш дългогодишен министър-председател на Испания. Групата ще представи доклада си на заседанието на Европейския съвет през юни 2010 г.

Единна европейска миграционна политика
Единната европейска миграционна политика е посочена като основен приоритет в светлината на недостига на квалифицирана работна сила и изискванията на пазара на труда. Изрично е посочено предложението относно приемането на граждани на трети страни с цел висококвалифицирана заетост и относно единна процедура за кандидатстване и общи права за законно пребиваващи работници от трети страни.

Предвижда се общата европейска система за предоставяне на убежище да се реализира до 2010 г.

Енергетика и изменение на климата
Европейският съвет отбелязва постигнатия напредък в обсъжданията по третия пакет за газ и електричество за вътрешния пазар, които трябва да продължат бързо с оглед на своевременното постигане на споразумение през 2008 г.

Съветът очаква втория комплект от законодателни предложения на Комисията, свързани с възобновяемата енергия и изменението на климата, който трябва да е готов до януари 2008 г., и изтъква важността на своевременното постигане на съгласие по тези проблеми.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s