Комисията забранява многостранни такси за обмен на MasterCard

Европейската комисия реши, че многостранните такси за обмен на MasterCard за трансгранични картови трансакции за плащане с дебитни и с потребителски кредитни карти на MasterCard и Maestro в Европейското икономическо пространство (ЕИП) нарушават правилата за ограничителни търговски практики от Договора за ЕО (член 81).

Според Европейската комисия многостранните такси за обмен на MasterCard, събирани при всяко плащане в обекти за търговия на дребно в момента на обработване на плащането, повишават изкуствено разходите за приемане на карти от страна на търговците на дребно, без това да води до по-голяма доказана ефективност.

Около 45 % от всички разплащателни карти в ЕИП носят логото на MasterCard или на Maestro и картите на MasterCard се приемат в около 85 % от търговците в ЕИП, които приемат дебитни карти.

MasterCard разполага с шест месеца, за да изпълни заповедта на Комисията да оттегли таксите. Това е второто поредно решение след случая с Visa през 2002 г.

Решението на Европейската комисия ще има дългосрочни последици върху пазара на кредини и дебитни карти в Европа. Разследването е продължило над четири години.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s