Промени относно мястото на доставка на услуги и режима на възстановяване на ДДС

В Официален вестник са обнародвани две Директиви по отношение на режима на ДДС.

По-важни са измененията на Директива 2006/112/ЕО по отношение на мястото на доставка на услуги. Приема се принципът, че мястото на доставка на услуги на данъчнозадължено лице, действащо като такова, е мястото, където това лице е установило стопанската си дейност. Ако услугите се предоставят в постоянен обект, който се намира на място различно от мястото, където е установена стопанската дейност, мястото на доставка на тези услуги е мястото, където се намира този постоянен обект.

Предвидени са и няколко важни изключения относно услуги, свързани с недвижими имоти, транспортни услуги, ресторантьорски услуги, електронни услуги. Тези правила влизат в сила от 1 януари 2010 г.

Втората Директива се отнася до определяне на подробни правила за възстановяването на данъка върху добавената стойност, предвидено в Директива 2006/112/ЕО, на данъчнозадължени лица, неустановени в държавата-членка по възстановяване, но установени в друга държава-членка.

За да получи възстановяване на ДДС в държавата-членка по възстановяване, данъчнозадълженото лице, неустановено в тази държава-членка, подава заявление за възстановяване по електронен път, като го представя в държавата-членка, в която е установено, посредством електронен портал. Правилата ще се прилагат за заявления за възстановяване, подадени след 31 декември 2009 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s