Съобщение на ЕК за възможни способи за борба с ДДС измамите при доставка на стоки

Европейската комисия в Съобщение до Съвета предлага два алтернативни способа за превенция на измамите с ДДС при доставки на стоки в общността. И двата предвиждат значителни изменения на съществуващия режим.

Първият вариант предвижда въвеждането на обща ставка при вътреобщностни доставки на стоки от 15%. С нея се облага доставката в страната по произхода. След това, ако ставката в страната на получателя е по-висока, се начислява разликата между тази ставка и начисления вече 15% ДДС. Ако ДДС в страната на получателя е по-нисък от 15%, лицето, което осъществява вътреобщностно придобиване, получава право на данъчен кредит.

Вторият вариант предвижда т. нар. Reverse Charge System – при която данъчно задълженото лице, което следва да плаща данъка, е получателят на доставката, в случай, че е регистриран по ДДС.

Предложенията са обосновани от ЕК с констатацията, че отделните държави-членки са неспособни да се справят сами с ДДС измамите, които използват слабостите на вътрешния пазар. Комисията иска по-нататъшни политически насоки от Съвета във връзка с направените констатации и предложения.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s