Дебат за агенциите в ЕС

Европейската комисия призовава да се създаде междуинституционална работна група, с цел формулирането на основни правила, приложими за всички видове агенции в институционалния механизъм на Европейския съюз.

Според ЕК е необходимо изграждането на ясна и последователна визия за бъдещото място на агенциите в управлението на Европейския съюз.

Двата основни типа агенции – регулаторни и изпълнителни – имат различни характеристики и повдигат различни въпроси. Регулаторните агенции изпълняват във всеки конкретен случай разнообразни специфични функции, заложени в собствените им учредителни актове. Те са независими органи и притежават юридическа правосубектност. Повечето се финансират от бюджета на ЕС и, в някои случаи, пряко от получавани такси и плащания. Не съществуват общи правила, регулиращи създаването и функционирането на тези агенции.

За разлика от регулаторните агенции изпълнителните агенции се създават в съответствие с приетия през 2002 г. регламент на Съвета с по-тясно дефинираната задача да помагат в управлението на програми на Общността. Те са изцяло подчинени на Комисията.

Списък на агенциите и повече за техните правомощия – тук.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s