Бяла книга за обезщетяването на вреди от нарушения на конкурентното право

Европейската комисия публикува Бяла книга, с която предлага нов модел за обезщетяване на потребителите и предприятията, претърпели вреди от нарушения на антитръстовото право (нарушения на разпоредбите на Договора за ЕО относно ограничителните търговски практики и злоупотреба с господстващо положение).

Основните препоръки в Бялата книга са следните:
• Едно-единствено обезщетяване – пълно обезщетяване, включително обезщетяване на действително претърпените вреди, в резултат на например антиконкурентно повишаване на цените или на загуба на печалба поради намаления на продажбите.
• Колективни искове: потребителите и малките и средни предприятия при искове с малък материален интерес да имат възможността да обединяват исковете си и делата да се завеждат от съответните надлежни представители. Предлага се да се разрешават само искове заведени от представители, които да са например признати групи на потребители и искове, при които пострадалите могат да избират да участват (opt-in).
• Разкриване на информация – за да се позволи на съдията да придобие пълна представа за делото, на страните по него не трябва да се разрешава да запазват за себе си релевантни доказателства.
• Влязло в сила решение като доказателство: за да се избегнат сроковете и разноските, свързани с нови съдебни процеси, влезлите в сила решения на органите за защита на конкуренцията в държавите-членки, с които се установява нарушение, да се смятат за достатъчно доказателство за това нарушение при последващи искове за обезщетение за вреди.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s