Първи резултати от публичното обсъждане на бъдещето на политиката на сближаване

Европейската комисия представи началните резултати от анализа на становищата, получени по време на публичното обсъждане на бъдещето на политиката на сближаване.

Основните акценти в резултатите:

• В огромното си мнозинство, отговорилите на въпросите подкрепят политика на сближаване, осъществявана на европейско равнище, и не са съгласни с опити отговорността за тази политика отново да се прехвърли на национално равнище.
• Националните и регионалните органи подкрепят принципа на „целево разходване“, който означава държавите-членки и регионите да инвестират ресурсите на политиката на сближаване в съответствие с програмата на Съюза за растеж и заетост.
• Европейската политика на сближаване е широко призната като политика, която насърчава конкурентоспособността на всички европейски региони, и следователно трябва да обхваща цялата територия на Европейския съюз.
• Териториалното сътрудничество се възприема недвусмислено като съществена част от политиката на сближаване и затова в целия Съюз са настоятелни исканията тази цел да се развива в бъдеще.
• Много от становищата на регионалните и местните органи се позовават на принципа на субсидиарността и изказват желание той да играе по-голяма роля при прилагането на политиката на сближаване.
• В обсъждането бяха изразени и искания за включването отново на фонда за развитие на селските райони като един от инструментите на политиката.

Какво предстои:

• През месец юни Комисията ще публикува Пети доклад за икономическото и социалното сближаване, който ще включва обобщение на публичното обсъждане.

• Комисията ще приеме Зелена книга за териториалното сближаване през септември 2008 г.

• Преди изтичането на настоящата година Комисията ще публикува аналитичен документ, в който ще бъдат развити различни варианти на развитието на европейските региони през 2020 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s