Неяснота за заместника на комисар Франко Фратини

Европейският комисар по правосъдие и вътрешен ред Франко Фратини е в отпуск от 10 март, за да участва в парламентарните избори в Италия. Те завършиха с победата на партията на Силвио Берлускони. Франко Фратини е избран за депутат в италианския парламент.

Проблемът идва от факта, че Франко Фратини следва да заеме мястото си в италианския парламент и да положи клетва до 29 април 2008 г. В този случай той следва да подаде оставка (чл. 213 – 215 ДЕО). Тогава следващият комисар по правосъдие и вътрешен ред ще бъде номиниран от сегашния министър-председател на Италия, Романо Проди. Алтернативният вариант е Франко Фратини да не заеме място на депутат в италианския парламент и да изчака избирането му за министър на външните работи в бъдещия кабинет (което му било обещано), за да може Силвио Берлускони да номинира кандидат за мястото на Фратини.

Важно е да се отбележи, че Фратини няма „автоматично“ да загуби качеството си комисар в момента, в който положи клетва за депутат или министър (както пишат медиите). Процедурата за установяване на несъвместимост е уредена в чл. 213, вр. чл. 216 ДЕО. Компетентен е Съдът на ЕО.

Според мен е редно Фратини да избере бързо един от двата варианта, за да не поставя в неудобно положение председателя на ЕК Барозо, който вече му удължи неплатения отпуск с 12 дни, до 28 април.

One response to “Неяснота за заместника на комисар Франко Фратини

  1. От вчера вечерта излезе следното съобщение:

    „За да се гарантира пълната ефективност на тази толкова сложна работа в правосъдието, свободата и сигурността, председателят на ЕК Барозу взе решение, че ако Фратини напусне поста си, то той ще бъде заменен от Жак Баро, който в момента отговаря за транспорта. Така новият представител на Италия ще бъде еврокомисар по транспорта“

    Барозо посочва като правно основание чл. 217, параграф 2 ДЕО, който посочва, че председателят може да „прехвърля отговорности“ между комисарите по време на мандата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s