Решение на СЕО за приоритета на международното публично право над вторичното право на ЕО

Решението е по дело C-308/06 с предмет преюдициално запитване, отправено на основание член 234 ДЕО от High Court of Justice. Преюдициалното запитване се отнася до действителността на членове 4 и 5 от Директива 2005/35/ЕО относно замърсяване от кораби и налагане на санкции при нарушения.

СЕО припомня, че от член 300, параграф 7 ДЕО следва, че институциите на Общността са обвързани от сключените от нея споразумения и следователно тези споразумения имат предимство пред актовете на вторичното общностно право.

От това следва, че несъвместимостта на акт от вторичното общностно право (!) с подобни правила на международното право може да засегне неговата действителност. Така когато тази недействителност се изтъква пред международна юрисдикция, СЕО проверява на основание член 234 ЕО действителността на съответния общностен акт предвид всички правила на международното право, като трябва да са спазени две условия:

• На първо място, Общността трябва да бъде обвързана от тези правила.
• На второ място, СЕО може да разгледа действителността на общностна уредба с оглед на международен договор единствено когато естеството и структурата му допускат подобно разглеждане и когато освен това неговите разпоредби, предвид тяхното съдържание, изглеждат безусловни и достатъчно точни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s