Регламент включва въздушния транспорт в търговията с вредни емисии

Европейския парламент и Съвета на ЕС постигнаха компромис за изменение на Директива 2003/87/ЕО с цел включване на авиационни дейности в схемата за търговия с квоти за емисии на парникови газове в рамките на Общността. От 2012 година всички полети, пристигащи или заминаващи от летищата в ЕС (включително междуконтиненталните полети), ще бъдат включени към европейската схема за търговия с квоти за емисии на парникови газове.

85% от квотите за емисии ще бъдат разпределени безплатно, докато 15% ще бъдат продадени чрез търг.

Целите за намаляване на емисиите ще бъдат изчислени на база средните годишни емисии на авиационните компании за периода 2004 – 2006 г. По време на първия период (2012 г.) емисиите от авиацията трябва да бъдат намалени с 3%, докато по време на втория период (от 2013 г.) целта е да се постигне намаляване с 5%. Тези стойности могат да бъдат преизчислени на по-късен етап в рамките на общо преразглеждане на схемата за търговия с квоти

Полетите с научноизследователска цел, както и малките авиационни компании (с малки емисии на парникови газове), са изключени от схемата. В системата обаче ще се включат полетите на правителствените самолети в ЕС.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s