Предложения относно отпуска по майчинство

Европейската комисия предлага минималната продължителност на отпуска по майчинство да нарасне от 14 на 18 седмици. Препоръчва се жените да получават 100 % от своята заплата за този срок, но се дава възможност на държавите-членки да определят таван за нивото на болничните.

Освен това се предлага жените да разполагат с по-голяма гъвкавост по въпроса, кога да вземат незадължителната част от своя отпуск (преди или след раждането), като по този начин вече няма да бъдат принудени да взимат конкретна част от отпуска си преди раждането, каквато понастоящем е законовата уредба в някои държави-членки, включително в България.

Предложението за самостоятелно заетите жени е да им се предостави равностоен достъп до отпуск по майчинство като на наетите лица, но на доброволна основа.

По думите на ЕК „съществува надежда, че през 2009 г. ще се стигне до споразумение“ относно предложенията.

Като част от същия пакет, Комисията публикува днес доклад за осигуряването на детски грижи в Европейския съюз, както и за постигнатото от всяка държава-членка с оглед целите, поставени от ръководителите на ЕС в Барселона през 2002 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s