Мнение относно състава на ЕК до влизане в сила на Договора от Лисабон

Д-р Azelio Fulmini – експерт по европейска интеграция, смята, че не е възможно провеждането на референдум в Ирландия до юни 2009 г., когато са изборите за Европейски парламент, което означава, че за него ще се приложи Договора от Ница.

Според Fulmini трябва да се направи усилие от държавите членки, за да може следващата Европейска комисия да се номинира по Договора от Лисабон (т.е. договорът да е влязъл в сила).

В противен случай той предлага като компромисен вариант състав 26 комисари, като една държава членка ще бъде „възмездена“ с поста върховен представител по външната политика и политиката за сигурност (пост, заеман досега от Хавиер Солана). Fulmini предлага още върховния представител да участва в заседанията на ЕК без право на глас като временно решение до влизането в сила на някаква ревизия на учредителните договори.

Експертът счита, че Договорът от лисабон може да се сведе до документ от 10тина страници, който „ясно постановява основните принципи, свободи и права, предоставените правомощия, правилата за упражняване на тези правомощия, техните ограничения, срокове, предмет, перспективи и ценности“.

Всъщност Fulmini посочва много точно предстоящия конфликт относно правилата за определяне на състава на ЕК в случай, че Договорът от Лисабон не е влязъл в сила до 31 октомври 2009 г. Струва ми се, че консултациите по този въпрос следва да започнат непосредствено след доклада на ирландското правителство на Европейския съвет на 15 октомври 2008 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s