Предложение за общи правила за потребителска продажба

Европейската комисия предлага директива относно правата на потребителите. Директивата се отнася за договорите за продажби на стоки и услуги от търговци на потребители.

По-конкретно предложенията включват:
Преддоговорна информация
С директивата търговецът е задължен да предостави на потребителя ясен набор от данни при всички потребителски договори, така че потребителят да може да направи своя информиран избор, например за основните характеристики на продукта, адреса и самоличността на търговеца, цената с таксите, всичките допълнителни разходи за транспорт, доставка или пощенските разходи.

Правила за доставката и прехвърлянето на риска върху потребителя
Търговецът е длъжен да достави на потребителя стоката в срок от най-много 30 календарни дни, считано от подписването на договора. Търговецът поема рисковете и разходите при увреждане или загуба на стоката до момента, в който потребителят я получи. За забавяне или неосъществяване на доставка потребителят ще има правото, което е ново за повечето държави, на връщане на парите възможно най-бързо и не по-късно от 7 дни от датата на доставката.

Периоди за размисъл за продажби от разстояние
Установяване на равнището на ЕС на период за размисъл от 14 календарни дни, в рамките на който потребителят може да промени мнението си. Въвеждане на лесен за използване стандартен формуляр за отказ.

Поправки, замяна, гаранции
Създаване на по-голяма сигурност за наличието на един и същ стандартен набор от средства на разположение на всички потребители, които са закупили дефектен продукт (т.е. поправка или замяна на първо време, последвано от намаляване на цената или връщане на парите).

Неравноправни клаузи в договорите
Нов черен списък на неравноправните клаузи в договорите, които са забранени във всички случаи на цялата територия на ЕС, и общностен сив списък с клаузите в договорите, които се считат за неравноправни, освен ако търговецът не докаже противното.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s