Заключения на Европейския съвет – октомври 2008

Европейският съвет е взел отношение по редица важни въпроси. Кое прави впечатление:

1. Потвърждават се принципите за справяне с финансовата криза както бяха определени от държавните и правителствените ръководители от еврозоната, както и указанията на ЕК относно правилата за държавна помощ;
2. Създава се ad hoc, специализиран орган за координация и информация по отношение на финансовата криза;
3. Европейският съвет призовава към реформа на международната финансова система, която да се основава на принципите на прозрачност, разумно банкиране, отговорност, почтеност и общо управление (на финансовите пазари).
4. По отношение на Договора от Лисабон ирландското правителство ще продължи своите консултации с цел разрешаване на ситуацията, а европейският съвет ще разгледа въпроса на заседанието си през декември 2008.
5. Подкрепя се подготовката от ЕК на редица законодателни предложения по отношение на климата и енергетиката;
6. Създава се т.нар. „група за размисъл“ в състав: председател Felipe Gonzalez Marquez, заместник-председатели Vaira ViIe-Freiberga и Jorma Ollila, членове Lykke Friis, Rem Koolhaas, Richard Lambert, Mario Monti, Rainer Munz, Kalypso Nicolaidis, Nicole Notat, Wolfgang Schuster, Lech Walesa. Групата ще има мандата, определен на Европейския съвет през декември 2007 г.
За мен е разочарование отстъплението от позицията на Европейския съвет по отношение на ситуацията в Ирландия от юни 2008 г. Отлагането на въпроса за декември означава, че няма решение по отношение влизането в сила на Договора от Лисабон и че почти със сигурност Европейския парламент ще бъде избран по правилата на Договора от Ница. Остава малко вероятно влизане в сила на Договора от Лисабон преди 1 ноември 2009 г., което значи по-малко от 27 комисари в състава на следващата Комисия и справедливи правила за ротация.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s