Доклади за напредъка на страните кандидатки за членство – 2008

Европейската комисия представя редовните си доклади за напредъка на страните със статут на кандидати за членство и останалите държави от Западните Балкани в рамките на Стратегията за разширяване 2008-2009 г.

Основната новина е, че ЕК потвърждава, че Хърватия може да приключи преговорите за членство още през 2009 г. и да се присъедини към ЕС през 2011 г.

От втората група кандидатки се обръща внимание на неизпълнението на политическите критерии за членство от Македония, особено във връзка с проведените парламентарни избори и извършените съществени нарушения.

Що се отнася до другите държави от Западните Балкани – потенциални кандидати за членство, прави впечатление отбелязания съществен напредък на Албания по всички критерии. По отношение на Сърбия основният проблем остава ситуацията с Косово, но според ЕК държавата може да получи статут на кандидат още през 2009 г. при определени условия.

Общите тенденции са слабости по отношение на реформата на съдебната власт, борбата с корупцията, пътната инфраструктура, енергийната политика, макроикономическата стабилност.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s