ЕС ще продължи преговорите за споразумение с Русия въпреки Литва

Съветът на ЕС реши да бъдат подновени суспендираните преговори за ново общо споразумение за сътрудничество с Русия. Това решение се позовава на мандата за преговори, приет с единодушие.

Именно този мандат позволява на Съвета на ЕС да вземе това процедурно решение въпреки несъгласието на Литва. Впрочем тук Литва е последователна – тя имаше сериозни резерви към самото започване на преговорите.

От процесуална гледна точка няма нарушение. Що се отнася до целесъобразността обаче, нещата не стоят точно така. Да, Общността може да преговаря с Русия въз основа на получения мандат. Но не, не може да сключи споразумението без изричното съгласие на всички държави членки. Това означава, че в някакъв момент Литва ще трябва да бъде убедена, че новото споразумение отговаря на всички въпроси, поставени от представителите на тази държава – член на ЕС.

Изразеното недоволство от по-малки държави членки като Естония и Словакия по повод на игнорирането на позицията на Литва е показателно. Те с основание изразяват притеснение, че този ход на френското председателство може допълнително да разедини, вместо да обедини, позицията на ЕС спрямо Русия.

Поне три държави – Литва, Полша и Финландия, ще се противопоставят на съществени отстъпки от страна на ЕС в процеса на водене на преговорите. Заслужава си да припомня, че едно от сериозните възражения на Литва през пролетта на 2008 г. беше политиката на Русия спрямо Грузия и Молдова. Само няколко месеца по-късно Русия чрез военна операция извърши на практика своеобразна анексия на Абхазия и Южна Осетия.

Като академична рамка на въпроса си заслужават изследванията на Michael Emerson, Fabrizio Tassinari и Marius Vahl: A New Agreement between the EU and Russia: Why, what and when?; Sami Andoura и Marius Vahl: A New Agreement Between Russia And The European Union; Mark Leonard и Nicu Popescu: A Power Audit of EU-Russia Relations; James Hughes: EU relations with Russia: partnership or asymmetric interdependency?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s