Доклад за временните ограничения за свободното предоставяне на труд

Европейската комисия представя доклад относно влиянието на трудовата миграция от новите държави членки във връзка с приложението на преходните разпоредби, които дават право на държавите-членки да ограничават временно свободния достъп на работници до своите пазари на труда.

Статистическите данни за населението на държавите-членки и данните от проучването на работната сила показват, че средният дял на граждани от присъединилите се през 2004 г. страни (ЕС-10), живеещи в ЕС-15, е нараснал от 0,2 % през 2003 г. на 0,5 % в края на 2007 г. През същия период делът на живеещите в ЕС-15 българи и румънци се е увеличил от 0,2 % на 0,5 %. По-голямата част от мобилните работници от новите държави-членки, присъединили се през 2004 г. – най-вече тези от Полша, Литва и Словакия – са заминали за Ирландия и Обединеното кралство, докато Испания и Италия са били предпочитана цел за румънците и българите.

Докладът се допълва от по-подробен анализ на мобилността в ЕС след разширяването, представен в доклада на Комисията „Заетостта в Европа през 2008 г.“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s