ЕК отнема окончателно акредитации по ФАР

Според вестник „Дневник“ Европейската комисия е решила да не връща отнетите през юли акредитации на изпълнителните агенции, разпределящи средствата по ФАР – Централното звено за финансиране и договаряне (CFCU) към Министерство на финансите и Изпълнителната агенция по ФАР в Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Така се оказва, че според ЕК Република България не е успяла в срок да направи необходимото, за да гарантира ефективното управление и контрол на финансовите средства на Европейския съюз в тези две специализирани администрации. Според говорител на комисаря по разширяването: „повечето от мерките бяха само обещание за бъдещи действия и не доведоха до конкретни резултати“.

Програма ФАР (или Phare) беше създадена от Европейската общност през 1989 г. като инструмент на солидарност с държавите от централна и източна Европа. Според чл. 3, пара. 3 на Регламент (ЕО) 3906/89 „програмата ще се фокусира върху основните приоритети за приемане на достиженията на общностното право, изграждане на административния и институционалния капацитет на присъединяващите се държави и инвестиции“.

Оказва се, че в самите административни звена, натоварени с изпълнението и отчитането на програмата ФАР у нас, НЯМА административен и институционален капацитет така щото да бъде надлежно финансирано развитието на административния и институционален капацитет в други администрации.

Така да се каже, солидарността е убита в зародиш. Целите на програмата не са постигнати. Това е прецедент. Никога не се е случвало в Европейските общности.

––––––––––

Днес (26.11.2008) чета интервю на Оли Рен: „Политическата намеса е проблем, по който до момента не са взети мерки. Проблемът с българските власти не е в липсата на комуникация, а на убедителни действия.“

В същото време министър-председателят на Република България е изразил загриженост, че България е третирана различно от останалите страни в ЕС и че недостатъците в страната, включително корупцията, не се различават от другите нови членки, както и от някои от по-старите.

В случай, че има основания за подобни притеснения, е наложително въпросът да бъде отнесен до Европейския парламент и до Съвета на ЕС, защото независимостта на Европейската комисия е от основно значение за общностния правов ред (виж и чл. 213, пара. 2 ДЕО).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s