Нова година – ново председателство

С края на 2008 г. приключва и френското председателство на Европейския съюз и започва председателството на Чешката република.

Президентът Никола Саркози направи пред Европейския парламент равносметка за изминалите 6 месеца, които бяха наистина предизвикателство за Европа – от военния конфликт между Русия и Грузия, през финансовата и икономическата криза и неуспеха на ратификацията на Договора от Лисабон. European Policy Centre от своя страна анализира (критично) френското председателство. Според EPC основната заслуга на френското председателство е активизма, който е допринесъл за подобряване на лидерството в ЕС.

Според мен основната заслуга на Франция за изминалите шест месеца е работата по приемането на пакета „Климат и енергетика“, който поставя основата на стабилно развитие на нови технологии и опазване на околната страна.

Предстоящото председателство на Чешката република се разглежда като проблемно от много анализатори. Има основания за това, както ни показват разногласията между позицията на ЕС и изявленията на чешкия министър на външните работи спрямо текущата военна операция на Израел срещу „Хамас“.

Пред чешкото председателство стои задачата да реши въпроса с влизането в сила на Договора от Лисабон преди или след 31 октомври 2009 г., както и да бъдат договорени временни споразумения относно състава на Европейската комисия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s