Общественото мнение в ЕС за пространството на свобода, сигурност и правосъдие

Евробарометър публикува резултатите от проучване на общественото мнение за дейностите и политиките на Европейския съюз в областта на изграждането на пространство на свобода, сигурност и правосъдие.

Три категории въпроси предизвикват най-голяма загриженост в европейските граждани – организираната престъпност, наркотиците и защитата на основните права, включително правата на децата. Същите три теми се посочват най-често като области, в които действията на ниво Европейски съюз ще имат най-голяма добавена стойност.

Подкрепа за действия на ниво ЕС получават и обмена на информация между съдебните и полицейските органи на държавите членки, както и контрола на границите на Европейския съюз.

Българските граждани са загрижени над средното за борбата с организираната престъпност и тероризма, злоупотребата с наркотици, защитата на основните човешки права, подобряване на достъпа до правосъдие.

Българите виждат най-малко добавена стойност от действия на ниво ЕС в сравнение с гражданите на всички други държави членки в почти всички области на действие. Показателен е и големият процент неотговорили – между 19% и 36%. Може да се каже, че по отношение на дейността на Европейския съюз в областта на правосъдието и вътрешния ред българите са най-големите евроскептици.

От друга страна, макар и под средното за ЕС, мнозинството български граждани считат, че трябва да се подобри комуникацията си най-вече по отношение на борбата с организираната престъпност, злоупотребата с наркотици, защитата на основните човешки права, достъпа до правосъдие. На практика липсата на подкрепа може би се дължи и на липсата на конкретна информация за дейността на институциите на Европейския съюз.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s