Централна и Източна Европа и икономическата криза

Katinka Barysch от Centre for European Reform представя доклада: „New Europe and the Economic Crisis“, представящ детайлна информация относно влиянието на икономическата криза върху новите държави членки в Централна и Източна Европа.

Според доклада:

• Новите ДЧ са засегнати в огромна степен от свиването на кредита и изчезващите експортни пазари. Мнозинството държави са уязвими поради бюджетно разточителство, бум на кредитирането и твърде големи външни дефицити.
• Повечето „богати“ държави в ЕС увеличават бюджетните разходи, за да се справят с кризата. някои нови ДЧ са силно ограничени поради рестриктивни програми на МВФ. При други повишените бюджетни разходи не могат да компенсират загубените експортни пазари.
• Текущото чувство на безпомощност в Централна и Източна Европа се допълва от по-дълбокото усещане, че моделът на растеж след Студената война е сбъркан. Досегашните съставки на успеха – отварянве на търговията и продажба на банките на западноевропейски банки, увеличава уязвимостта. Европейският съюз, който действаше като котва за реформите в миналото, е загубил влиянието си и доверието в региона.
• Новите ДЧ нямат време за губене или за взаимни обвинения. Изправени пред предизвикателствата на застаряващо население, ожесточена световна конкуренция и по-високи изисквания за опазване на околната среда, те трябва да подобрят икономическия си модел на интеграция и либерализация. Но за това те се нуждаят от помощта на ЕС.

В същия ред на мисли Christoph Leitl, президент на Австрийската федерална икономическа камара твърди, че ЕС трябва да увеличи четирикратно финансовата си помощ за държавите от Източна Европа, за да балансира дългосрочното влияние на Русия в региона.

Австрийската федерална икономическа камара и Полската търговска камара предлагат план за възстановяване на Източна Европа.

Конкретните мерки са:

• Увеличаване на помощта за платежния баланс от 25 млрд. на 100 млрд. евро;
• от тези 100 млрд. 50 млрд. следва да бъдат заделени за страните в процеса по присъединяване и държавите от политиката на ЕС за добросъседство;
• Средствата трябва да се използват за планове за спасяване на финансови институции и за икономическо възстановяване;
• Структурните фондове на ЕС трябва временно да увеличат дела на кофинансиране от 80% до 100% за инфраструктурни проекти;
• Европейската централна банка трябва да продължи да намалява основния лихвен процент на еврозоната;
• Европейската инвестиционна банка следва да увеличи обема на кредитиране на малки и средни предприятия (МСП) в Източна Европа.

One response to “Централна и Източна Европа и икономическата криза

  1. Pingback: Без специална помощ за Източна Европа « Право на Европейския съюз

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s