ЕП: Нулева толерантност срещу злоупотребата с фондове на ЕС

В доклада си относно освобождаването от отговорност във връзка с изпълнението на общия бюджет на Европейския съюз за финансовата 2007 г., Комисията по бюджетен контрол (КБК) на Европейския парламент обръща специално внимание на управлението на фондовете на Европейския съюз в България и Румъния.

На първо място КБК отбелязва, че не е била достатъчно информирана за обхвата на откритите слабости в рамките на определените срокове от комисаря по разширяването в ЕК.

Докладът посочва, че липсата на надеждни системи за контрол и установените управленски проблеми пораждат риск за парите на европейските данъкоплатци. В същото време КБК признава усилията, които са положени междувременно за овладяване на тези проблеми.

КБК препоръчва на Европейската комисия да увеличи техническата си помощ за държавите-членки, които нямат нужния административен капацитет. В същото време евродепутатите подкрепят прекратяването на средствата от страна на ЕК, в случай че системите за управление на дадена държава-членка не функционират и насърчават ЕК да разработи набор от мерки за оказване на натиск върху дадена държава-членка „в случай на явна необходимост.

Много важен акцент е искането на комисията за бюджетен контрол за тримесечни доклади на ЕК относно управлението на средствата от ЕС в България и Румъния. Според КБК по отношение на злоупотребата с европейските фондове и предвид измамите и корупцията, европейските институции трябва да прилагат принципа на нулева толерантност.

Два параграфа са фокусирани върху България. В първия се призовава OLAF да предаде на КБК резултатите от разследванията си за България. Във втория се изразява съгласие със становището на ЕК, че всички действия и мерки, предприети наскоро от България, трябва да бъдат последвани от надеждни структурни коригиращи действия и основна реформа на всички структури, които участват в управлението на средствата от ЕС, като се гарантира правилното и навременно усвояване на средствата и високо равнище на прозрачност. КБК призовава ЕК да следи отблизо изпълнението на различните планове за действие, които й бяха представени от България, и да информира Европейския парламент по този въпрос.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s