ЕК започва процедура по закона за адвокатурата, предупреждава за данъчното облагане на чуждестранни облигации

Европейската комисия смята, че някои разпоредби от българския Закон за адвокатурата биха могли да представляват нарушение на предвидената в член 43 от Договора за ЕО свобода на установяване на адвокати и адвокатски дружества в България. Според ЕК някои разпоредби „изглежда нарушават и Директива 98/5/ЕО“ (това твърдя и аз), чиято цел е да улесни трайното практикуване на професията на адвокат в държава-членка, различна от държавата, в която е придобита правоспособността.

Комисията проучва по-конкретно следните аспекти:

– изискването за националност за получаване на правоспособност на български адвокат;

– факта, че адвокатите от Общността и българските адвокати не се ползват от еднакви права при извършването на дейността си;

– факта, че съществуват пречки пред установяването на адвокатски дружества от Общността в България;

– правилото, с което на адвокатите и адвокатските дружества от Общността се забранява да използват в България наименованията на адвокатските си дружества.
В нова процедура ЕК иска официално от България да промени данъчните си разпоредби, съгласно които доходи от български държавни, общински и корпоративни облигации са освободени от данък, докато за облигации от същия вид, издадени в чужбина, такова освобождаване не се предоставя. Комисията счита, че тези правила са несъвместими с Договора за ЕО, който гарантира свободното движение на капитали.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s