ГВР за финансов надзор: без микро-пруденциален надзор за ЕЦБ

Групата на високо равнище за финансов надзор публикува дългоочаквания си доклад. Предедател на групата е Jacques de Larosière, а сред членовете са Leszek Balcerowicz и Otmar Issing.

Докладът първо анализира причините за финансовата криза. Една от основните причини, посочени в доклада е, че „ много ниските лихви в САЩ допринесоха за широко разпространен балон [в цените] на недвижимите имоти„. Докладът твърди, че „кредитната експанзия в САЩ беше финансирана чрез значителен приток на капитал от основните развиващи се страни с търговски излишък, и по-конкретно Китай„.

ГВР счита, че са допуснати фундаментални грешки при оценката на риска както от финансовите институции, така и от регулаторите и надзорните органи. Важна констатация на доклада е, че регулаторите и надзорните органи са фокусирали своето внимание върху пруденциалния надзор на микро равнище – по отношение на отделните финансови институции, и не са обърнали достатъчно внимание ма системните рискове от свързани хоризонтални шокове на макро равнище.

Докладът предлага някои контрациклични мерки:
– въвеждане на динамично провизиране или контрациклични резерви на банките в „добри времена“ за ограничаване на кредитната експанзия и по този начин да облекчи процикличните ефекти в „лоши времена“;
– по-рестриктивни правила за съотношението стойност на кредита – стойност на инвестицията (т.е. размера на самоучастието);
– промяна на данъчните правила, които прекомерно насърчават търсенето на активи.

ГВР счита, че регулаторната рамка на Basel 2 се нуждае от основно преразглеждане. Докладът препоръчва:
активите на банковата система да се анализират не само количествено, а и качествено;
• да се прилагат по-строги правила за извънбалансови операции;
• ЕС трябва да определи ясна, обща и разбираема дефиниция на понятието „собствени средства“.

По отношение на агенциите за кредитен рейтинг се препоръчва основен преглед на техния бизнес модел, тяхното финансиране, както и възможността за разделяне на дейностите по определяне на рейтинг от консултантските дейности. Докладът изисква постепенно да се намали използването на рейтинги и рейтингова информация във финансовите регулации.
Някои от другите важни предложения включват:
• поне една добре капитализирана централна клирингова къща в ЕС за кредитни деривативни контракти (credit default swaps);
определянето на бонусите за мениджънта на финансовите институции да се определя на многогодишна база, разпределяйки бонусите през целия цикъл;
Схемите за гарантиране на влоговете в ЕС да се хармонизират и в най-добрия случай да бъдат предварително финансирани от частния сектор.

ГВР посочва, че „групата поддържа разширяването на ролята на ЕЦБ в пруденциалния надзор на макро равнище, но не подкрепя каквато и да е роля за ЕЦБ в пруденциалния надзор на микро равнище [по отношение на отделните финансови институции]“. Докладът предлага създаването на нов орган към ЕЦБ – Европейски съвет за системния риск, на мястото на Комитета за банков надзор. Задачите на новия орган според доклада следва да включват решения и препоръки относно пруденциалния надзор на макро равнище, отправяне на предупреждения за новопоявили се рискове, съпоставка на наблюденията относно макроикономическото развитие и пруденциалния надзор, и определяне на насоки по тези въпроси.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s