Разногласия между ЕС и САЩ за бюджетно стимулиране на икономиката

Предстоящата среща на Г20 най-вероятно ще обективира ново разделение между ЕС и САЩ относно използването на бюджетни стимули за противодействие на икономическата и финансовата криза.

Жан Клод Юнкер, председател на еврогрупата казва: „Министрите от еврозоната смятат, че скорошните американски призиви за допълнителни европейски бюджетни усилия за борба с ефектите на кризата не са ни по вкуса (…) Европа и еврогрупата направиха това, което трябваше да направят“.

Това изявление е в явно противоречие с призивите на главния съветник по икономическите въпроси на президента на САЩ Барак Обама, Лорънс Съмърс, който каза, че нуждата от спешно краткосрочно увеличаване на бюджетните разходи на правителствата по света временно надделява над дългосрочната цел за преодоляване на глобалните дисбаланси.

Срещата на Г20 ще бъде арена на наистина важен дебат, защото някои от водещите икономисти, които предвидиха икономическата криза (нобеловият лауреат Пол Кругман и Нуриел Рубини) казват, че са необходими много бюджетни стимули, наред с други мерки.

Даването на съвети от научна гледна точка за политически мерки е лесно; прилагането на политически мерки от позицията на избран политик е нещо съвсем различно. Въпреки това, може да се окаже по-полезно поне да се дискутират отделните гледни точки, отколкото да не се дискутират.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s