Защо да присъстваме на встъпването в длъжност на Ахмадинеджад?

Протестите след президентските избори в Иран донякъде утихнаха. Махмуд Ахмадинеджад се закле като избрания президент на Иран. Но защо посланиците от Европейския съюз присъстваха на церемонията?

Шведският външен министър, Карл Билд, казва, че има много причини за това – съществуващите порядки; фактът, че присъстващите дипломати са по-добри свидетели, отколкото отсъстващите; както и че ЕС се нуждае от контакт с властите в Техеран по конкретни въпроси.

One response to “Защо да присъстваме на встъпването в длъжност на Ахмадинеджад?

  1. Ами има 2 варианта:
    1. Дори да не одобряваш резултата от избора да го приемеш и да работиш с него – така имаш възможност да влияеш и да контролираш в известна степен, това което може да направи новия ирански президент;
    2. Да обявиш тотално контра и да не признаеш новия ирански президент – с това обаче успех ще имаш само ако постигнеш смяна на властта в Иран или успех на твоите искания над техните. С оглед на ситуацията на ЕС и зависимостта на съюза от енергийни ресурси тази възможност ЕС сам да си отреже възможността да влияе е мн лош вариант.
    Никой не е казал, че политиката и международните отношения са много честни и почтени. Но при огромните залози които има е по-добре да взмеш максимума и да действаш, така както би било най-изгодно, отколкото винаги да действаш моралистки. И в бизнеса и в политиката е едно и също. Ако ти си честен и си плащаш данъците, действаш честно и почтено – по-голямата част от останалите не го правят и от това получават конкурентни предимства и много често сме свидетели, как точно тези – честните и почтените си отиват от сцената.
    Затова е правилно решението на европейските лидери – независимо дали е добро или лошо – трябва да се работи с новата власт в Иран.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s