Важни институционални измерения на процедурата за избор на Комисия

Жозе Мануел Барозо вече е одобрен като следващия председател на Европейската комисия. Но процедурата не завършва тук; сега трябва да бъде избран колежът от комисари.

Това изисква изследването на два проблема, които се отнасят до състава на следващата Комисия, както и до политическата й ориентация.

Първо, както вече посочих, за първи път председателят на Комисията представи своята политическа програма преди да бъде одобрен от Европейския парламент. Някой може да каже, че това е направено стихийно, на момента. Но по време на дебата преди вота за одобрение лидерът на либералите и демократите в ЕП, Ги Верхофстад, каза:

“Нашата подкрепа е много ясна. Тя е условна. Това означава, че нашата подкрепа ще трае докато виждаме, че тези елементи [от политическата програма] могат да бъдат открити в цялата програма на Комисията (…)

Накрая, нашата подкрепа също ще зависи, както знаете, от структурата на Комисията.”

Това изявление на г-н Верхофстад означава, че бъдещата Комисия ще бъде поставена под директно политическо наблюдение поне от либерал-демократите и че г-н Барозо ще трябва да задоволи определени изисквания относно структурата и разпределението на мандатите в следващата Комисия.

Второ, и много, много по-важно – стои въпросът за Договора от Лисабон. Дори и референдумът в Ирландия да е успешен, много се съмнявам, че всички ратификационни документи ще бъдат депозирани при правителството на Италия преди 31 октомври. Това е много важно, защото чл. 6 на Договора от Лисабон казва, че ще влезе в сила „на първия ден от месеца, следващ този, през който е депозиран ратификационният инструмент от последната измежду подписалите държави, която е предприела тази стъпка.” Има много сигнали, че Чешката република и/или Полша могат да забавят ратификацията.

Ако Договорът от Лисабон не е влязъл в сила на 1 ноември, ще се наложи да изберем Европейската комисия по правилата, съдържащи се в Договора от Ница. Това следва от чл. 4, пара. 2 и следващите от Договора от Ница. Разпоредбите на този договор постановяват, че броят на комисарите трябва да е по-малък от 27. Нещо повече, тези правила изискват единодушното одобрение от Съвета на „ротационна система според принципа на равенството” за избор на членовете на Комисията.

commission_bg

Някои казват, че можем да одобрим колежа от комисари по правилата на Договора от Лисабон в случай, че имаме сигурност относно бъдещата дата на влизане в сила на Договора от Лисабон (например декември). За съжаление това не е вярно. Ако Договорът от Лисабон влезе в сила след 1 ноември и ако Комисията е избрана по правилата на същия договор, то тогава всеки може да оспорва законността на този избор на основание нарушение на първичното право на Общността.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s