Натиск върху Клаус да подпише ратификационните документи

Увеличава се натискът върху чешкия президент Вацлав Клаус да подпише ратификационните документи за Договора от Лисабон. Клаус казва, че не може да подпише сега поради новото висящо производство пред чешкия Конституционен съд.

Полският вестник Rzeczpospolita съобщава (чрез Euractiv) че Чешката република може да получи влиятелен пост в новата Европейска комисия в замяна на подписа на президента Клаус. Очаква се самата Полша да приключи скоро ратификацията.

Във всеки случай изглежда малко вероятно, че процесът на ратификация ще приключи преди 1-ви ноември.

2 responses to “Натиск върху Клаус да подпише ратификационните документи

  1. В тоя Европейски съюз има 2 типа държави – такива които са готови на компромис в името на това да се върви напред и други, които са като малките деца и докато не си получат близалката не мърдат. Никакъв пост не трябва да получават. Иначе после за всяко едно нещо, всички държави ще се дърпат само и само да получат повече облаги. Трябва по-твърдо да се действа спрямо такива. Да, официално никой не може да накаже чешкия народ, че има собствено мнение, но пък има още един куп неформални начини да се натисне страната. Айде вече да се подписва тоя договор, че стана исторически.

  2. Вихър Георгиев

    Крайно е неприятно една държава да използва процеса на ратификация, за да получава нови отстъпки. Ирландия е по-специален случай, защото там отстъпките бяха единствената възможност да се постигне напредък.

    Въпросът за процедурата при изменение на учредителните договори е много важен.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s