Германската помощ за Опел не е, ами, условна

В петък комисарят по конкуренцията Нели Крус е писала на германския министър на икономиката, изразявайки съмнения относно предложението на Германия да предостави финансова помощ в размер на 4,5 млрд. евро на Опел като част от сделката с канадската компания Magna и руската Сбербанк. Както посочва Euractiv, германското правителство неколкократно е повторило, че има „ясни предпочитания” към офертата на Магна, тъй като тя предлага на Опел най-обещаващо бъдеще и би защитила германските работни места.

Правителството на Германия е написало от своя страна писмо до Опел и компанията майка General Motors, в което ги уверява, че държавната помощ в размер на 4,5 милиарда евро не зависи от това Magna и Сбербанк да са победители в търга за Опел и че помощта е на разположение на всички наддаващи в търга. Доста убедително.

Frankfurter Allgemeine Zeitung обяснява, че аргументите „за” сделката нямат нищо общо с конкурентното право на Общността. Но разбира се. Конкурентното право на Общността е украшение, което носим, когато времето е подходящо.

One response to “Германската помощ за Опел не е, ами, условна

  1. Мда, по принцип изключенията от съюзното (нека свикваме) право на общия пазар трябва да са по неикономически причини.

    Интересен коментар на някой си Тейлър препечатват в „Дневник“
    „… индустрия, смятана за структуроопределяща. На теория Брюксел може да наложи вето върху сделката, но едва ли иска да понесе политическата вина за десетки хиляди потенциални съкращения. Ето защо позволява да бъде залъгван …“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s