Турция се отдалечава от Запада?

Три анализа разглеждат очевидното отдалечаване на турската външна политика от Европейския съюз и САЩ.

Dan Bilefski в New York Times разглежда множество гледни точки относно новата посока на турската външна политика към Изтока. Той обръща внимание на проблема за присъединяването на Турция към Европейския съюз, както и на икономическите и културните предпоставки за преориентацията на турската политика. Според автора дори частичен провал на преговорите за членство с ЕС би имал дългосрочни последици. Намирам за интересно цитираното мнение на Cengiz Aktar, че вместо да се притеснява за обръщането на Турция на Изток, Западът трябва да се притеснява от възможността наранената Турция да се обърне към Русия.

Според Daniel Pipes турският външен министър Ахмед Давутоглу предвижда намаляване на конфликтите със съседните държави и развитието на Турция като регионална сила, своеобразна модернизирана Османска империя.

Philip Stephens във the Financial Times вярва, че Турция все още иска да бъде част от Европа. Според него по всяко предизвикателство – енергетика, тероризъм, наркотици, миграция, търговия и инвестиции – Европа има неотменим интерес да подкрепя една демократична, обърната към Запада Турция.

5 responses to “Турция се отдалечава от Запада?

 1. Имам чувството, че колкото повече Турция съответства на критериите, толкова повече се отдалечава от членството. Може би бъркам.

 2. Вихър Георгиев

  Няма такава логика, напротив. По-скоро визията за членството на сегашното правителство на Турция страда от някои вътрешни противоречия, които засега не се сочат публично.

 3. Точно тези вътрешни противоречия имах предвид. Не съм много наясно с положението в Турция, но оставам с впечатлението, че някои от мерките, които се вземат и са уж по посока „изпълнение на критериите“, всъщност са доста проблематични.
  Но пак подчертавам, че това са си само мои впечатления, породени от повърхностна (недо)информираност.
  Да, първият ми коментар може да се изтълкува по съвсем друг начин – извинявам се за неясния изказ!

 4. Вихър Георгиев

  Въпросът е много сложен и засяга и нашата външна политика. Иначе ако ви се чете – препоръчвам http://erkansaka.net/

 5. Да, въпросът очевидно е много сложен и в момента не стои в центъра на вниманието ми. Но гледам да не го изпускам с периферното си зрение ))
  Благодаря за линка!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s