Комисията продължава процедурата по Закона за адвокатурата

Европейската комисия е решила да продължи процедурата срещу българския Закон за адвокатурата и е изпратила мотивирано становище. Становището посочва, че определени разпоредби от българското законодателство по отношение на адвокатите представляват пречка за свободата на установяване на адвокати и на адвокатски кантори в България, както е определена в член 43 от Договора за ЕО и в Директива 98/5/ЕО относно улесняване на постоянното упражняване на адвокатската професия в държава-членка, различна от държавата, в която е придобита квалификацията.

3 responses to “Комисията продължава процедурата по Закона за адвокатурата

 1. Означава ли това, че може да се започне процедура срещу ограниченията, които UK, Франция и други страни поставят пред упражняването на лекарската професия? Понятието „регулирани професии“ има ли различен смисъл в зависимост от страната на произход?
  Пак се намесвам неподготвена, но човек не може да огрее навсякъде. Питам, за да схвана логиката, да получа представа за състоянието на нещата.
  Извинявам се, ако досаждам!

 2. Вихър Георгиев

  Не означава. Директива 98/5/ЕО е специален закон по отношение на адвокатската професия. За медицинската професия гледате Директива 93/16/ЕИО (консолидираната версия е достъпна само на английски: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:1993L0016:20070101:EN:PDF )

 3. ОК.
  Благодаря!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s