Повдигане на булото на тайната на избора

Jean Quatremer е направил немислимото – той е повдигнал свещеното було на тайните дискусии за избора на първия председател на Европейския съвет.

Ако неговата информация е достоверна, изглежда, че президентът на Франция – Никола Саркози, едностранно се е противопоставил на кандидатурата на премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Всички останали 26 държави членки са били подкрепили кандидатурата на г-н Юнкер, но г-н Саркози наложил своето „вето” без да посочва причини за това.

Г-н Quatremer казва, че шведският премиер Райнфелдт след това е предложил Херман ван Ромпуй, без да се извърши формално гласуване. Това е било направено въпреки, че Договорът от Лисабон изисква квалифицирано мнозинство, а не единодушие, за избора на председател на Европейския съвет.

 

2 responses to “Повдигане на булото на тайната на избора

  1. Доколкото разбирам от текста, Райнфелдт, след „частни“ консултации, е помолил Юнкер да оттегли кандидатурата си и това е причината, поради която не се е стигнало до гласуване. Не че има съдържателно значение, но едва ли има формално нарушаване на процедурата.

    Интересен разказ, иначе. И звучи правдободобно, макар че Катрмер и Либерасион по принцип едва ли се колебаят много, когато имат поводи да се заядат със Съркози.

  2. * Саркози. Извинения. 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s