Швейцарската забрана на минаретата: правни последици

Има много реакции относно резултатите от референдума в Швейцария, който се опитва да въведе забрана за по-нататъшното изграждане на минарета в страната. Повечето реакции са (разбираемо) емоционални.

От политическа гледна точка трябва да се направи много за оценка на причините за това гласуване. В крайна сметка в референдума са участвали 53,4% от швейцарските гласоподаватели и 57,5% от тях са одобрили забраната за изграждане на нови минарета.

Въпреки това аз се интересувам много повече от правния анализ на референдума. През октомври 2009 г. експерти от Комитета за човешки права на ООН са изразили загриженост, че забраната ще наруши определени човешки права, защитени от Международния пакт за гражданските и политически права. Според тях инициативата би следвало да се обяви за недопустима по реда на швейцарската конституция. Експертите вероятно са имали предвид нарушение на чл. 18 от Международния пакт:

„Ч л е н 18

1. Всяко лице има право на свобода на мисълта, съвестта и вероизповеданието. Това право включва свободата да изповядва или възприема религия по свой избор и свободата да изповядва своята религия или убеждения индивидуално или колективно, публично или частно, чрез богослужение, ритуали, религиозни обреди и обучение.

2. Никой не може да бъде обект на принуда, която да накърнява свободата му да изповядва или да приема религия или убеждения по свой избор.

3. Свободата да се изповядват религията или убежденията подлежи само на такива ограничения, предвидени от закона и необходими за защитата на обществената сигурност, ред, здраве и морал, или на основните права и свободи на другите.

4. Държавите – страни по този пакт, се задължават да зачитат свободата на родителите или на законните настойници, да осигуряват религиозното и моралното възпитание на своите деца съобразно собствените си убеждения.”

Швейцария няма резерви по чл. 18 и той е напълно приложим. Това е сигурно. Въпреки това знаем, че принадлежността към Международния пакт не води непременно до явен пряк ефект. Това ни води до въпроса – дори ако Швейцария нарушава пакта, какво може да се направи?

Швейцария също е страна по европейската Конвенция за защита правата на човека и основните свободи. Чл. 9 от Конвенцията гласи:

„Член 9 . Свобода на мисълта съвестта и религията

1. Βсеки има право на свобода на мисълта, съвестта и религията; това право включва свободата на всеки да променя своята религия или убеждения и свободата да изповядва своята религия или убеждения индивидуално или колективно, публично или в частен кръг, чрез богослужение, преподаване, практикуване и спазване на ритуали.

2. Свободата да се изповядват религията или убежденията подлежи само на такива ограничения, които са предвидени от закона и са необходими в едно демократично общество в интерес на обществената сигурност, за защитата на обществения ред, здравето и морала или за защитата на правата и свободите на другите.”

Предполагам, че този текст ще бъде използван за оспорване на забраната първо пред швейцарските съдилища и след това – пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. От това, което знаем за съдебната практика на ЕСПЧ, това искане вероятно ще бъде успешно.

Въпросът е от голяма важност и за Европейския съюз. Швейцария е заобиколена от ЕС и Съюзът е основен търговски и политически партньор на страната. В случай, че забраната наистина нарушава съответните разпоредби на международното право за защита на човешките права и по-конкретно Европейската конвенция за защита на човешките права, то това ще обтегне двустранните отношения и може да доведе до сериозни последици за Швейцария.

От правна гледна точка искам също да отбележа, че въвеждането на подобна забрана в държава-член на ЕС в момента е невъзможно, независимо от местните политически предизвикателства.

 

5 responses to “Швейцарската забрана на минаретата: правни последици

 1. Да де, ама знаеш, че Ш е в твърде особени отношения с ЕС/ЕИП. (Което явно показва, че в Ш М/нар договори подлежат на оценка за ратификация/денонсиране с референдум.) Така че, ако много ги притиснат, нищо чудно да направят резерва или да излязат от еКЗПЧос. Законите не подлежат на конрол за конституционосъобразност, щото си тачат суверена; законът може да бъде проверен на референдум.
  За прегласуване вероятно има някакво времево ограничение.
  Текстуално свободата на мисълта не включва „устройство на територията; строежи“; текстуално, разбира се; от друга страна текстуално има оправдано ограничение за „обществената сигурност, за защитата на обществения ред, здравето и морала“, но едва ли.
  Интересно наистина.

 2. Вихър Георгиев

  На английската версия на блога има някаква дискусия по въпроса. Иначе е въпрос на преценка на пропорционалността на ограничението. Според мен това ограничение е непропорционално и ЕСПЧ би се произнесъл в тази посока. Що се отнася до суверена – да, така е, но не е достатъчно. Отдавна сме решили, че суверенът няма приоритет пред основните човешки права. И още нещо – няма как да денонсираш ex ante.

 3. Хехе, направо искри прехвърчат там.
  Различните права/свободи и регулации подлежат на балансиране – т`ва, мисля, никой не спори; въпросът е къде.
  И аз като Димитар се учудих на посл. абзац от статияте ти (освен като изискванията за включване/изключване на държава чл. 7 стария ДЕС; или ХОП?).

  А по въпроса с денонсирането: може да си платиш глобичката (така де, обезщетението при евенуално дело) и да денонсираш pro futuro; не че ще стане де.
  🙂

 4. Вихър Георгиев

  Няколко читатели са се учудили, което пък учудва мен. Да, отговорът е чл. 7, вр. чл. 6 ДЕС (нов).

  И още нещо – Julien Frisch ми припомни, че Швейцария текущо председателства Съвета на министрите на Съвета на Европа. Ирония на съдбата…

 5. Първо се почва оттам ЕСПЧ да оправдае Швейцария за забраната на забрадки за учителите (Дахлаб); след това оправдава забраната за забрадки за студентите (Лейла Шахин); като преценката за необходимост се прави на национална база; та не се знае и ЕСПЧ какво ще каже след 10 г. Доклад за мултикулти и носенето на религиозни символи на обществени места

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s