Стоян Балтов и безнадеждността на българските младежи

Стоян Балтов е мъртъв. Той беше пребит до смърт на този ден, 5 декември 2008 г., пред дискотека в София.

Неговата смърт предизвика поредица от протести, чиято кулминация беше на 14 януари 2009 г. На тази дата полицията разпръсна протестиращите пред сградата на Народното събрание с брутална сила.

Днес делото срещу двама от убийците е все още в прокуратурата (то беше върнато за ново разследване от съда). Другите участници в побоя не се считат за виновни за смъртта на Балтов.

Не е направено и независимо разследване за действията на полицията на 14 януари 2009 г.

Какво означава това за младите българи, които искат да водят нормален и смислен живот в България? Означава, че не са защитени. Означава, че е по-добре да разчиташ на себе си, отколкото на българските институции. Означава безнадеждност.

Нека бъде ясно –ако убийците на Балтов не бъдат наказани, българската държавност няма да има легитимност в очите на младите българи. Освен ако не докажем, че убийците се наказват в тази държава, само ще насърчим нови убийци. Ако българските институции останат безмълвни в този случай, мнозина просто ще изберат пътя, водещ извън страната.

Това ли искаме?

3 responses to “Стоян Балтов и безнадеждността на българските младежи

  1. Учителка съм. Незнам как да обясня на учениците си, че когато ги нападнат защо не трябва да убиват?

  2. Вихър Георгиев

    Чисто методологично не знам кой подход е най-добър. Но съм сигурен, че на децата трябва внимателно да им се обяснява колко е ценен всеки човешки живот. Това не е очевидно за тях.

    В този смисъл – говорете им за това, задавайте им въпроси.

  3. Безнадеждност лъха от всички инстанции и институции от най-простата и ниска, до най-високите органи, ето и защо повечето интелигентни български младежи избират, по мое му – Правилният път – пътят навън.
    Най-малкото, че институция като висше образование в БГ трудно може да бъде сравнена с европейските такива. Трудно може и да бъде открита..

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s