Блокадата на гръцките КПП нарушава правото на ЕС

Блокадата на контролно-пропускателните пунктове на (КПП) на българо-гръцката граница е в явно нарушение на релевантното право на ЕС. Блокадата нарушава правото на европейските граждани да пътуват свободно на територията на ЕС (чл. 21 ДФЕС) и нарушава принципа за свободно движение на стоки и услуги на територията на Съюза (чл. 26 ДФЕС).

Нещо повече, българските и гръцките власти са задължени по реда на Регламент (ЕО) 2679/98 относно функционирането на вътрешния пазар по отношение на свободното движение на стоки между държавите-членки незабавно да уведомят Европейската комисия за създалата се ситуация. Гръцките власти също така следва да предприемат всички необходими и съответстващи мерки за премахване на пречките пред свободното движение.

3 responses to “Блокадата на гръцките КПП нарушава правото на ЕС

  1. Сигурно е така (като имаме предвид C-265/95 Spanish Strawberries), но реалността е, че докато писмото на ЕК стигне до гръцкото правителство, протестът отдавна ще е приключил и целта постигната. Хич не му пука на никого за правото, имало ли е нарушение и прочие дъра-бъра. ЕК е твърде заета да се показва в новия си състав, за да погледне толкова далеч на юг.

  2. Вихър Георгиев

    Нали ЕС е основан на правото, не може на никого да не му пука.

    Laissez-faire се използва понякога от институциите на ЕС; резултатите рядко са добри.

  3. Гръцките фермери имат да получават пари по европейски програми, затова единствено логично е да поставят в неудобно положение самия ЕС. Да викат пред техния си парламент полза никаква. Ако искаш да бъдат изпълнят исканията ти трябва да притежаваш лост да влияеш на този, от когото зависят плащанията – вече той трябва да търси отговорност надолу по веригата. Те затова блокират границата с България, а не тази с Турция примерно.

    Проблемът е че, в цялата тази бюрократична мрежа гласът на редовния гражданин на ЕС остава нечут и той се принуждава да предприема подобни действия. Това не е първия и далеч няма да е последния протест от подобен тип. Трябва да се знае, че проблемите а гръцките фермери са проблеми за всички земеделци в ЕС.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s