Защо Желева?

Вече имаме становището на г-н Барозо и на правната служба на Европейския парламент относно липсата на конфликт на интереси на българския кандидат за комисар, Румяна Желева. Както обещах, сега трябва да дам мнението си по нейната кандидатура.

Това е трудна задача, защото г-жа Желева е колега – преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Но целта на този блог е честно да наблюдава участието на България в европейските дела и този случай просто не може да се пренебрегне.

Така че стои въпросът – защо Желева? Защо точно тя? Нямам идея. Всъщност досега не съм чул обосновка по същество на нейната кандидатура. След като избухна скандалът имаше доста неясни изявления от министър-председателя, г-н Бойко Борисов, който каза, че тя е интелигентна, компетентна и т.н. Но никой не е оценил публично нейните лични качества, които са важни за тази позиция. Ето защо ми беше толкова трудно да преценя нейните шансове да получи сериозен ресор – като енергетика или разширяването.

По-късно имаше слухове. Г-н Борисов и други представители на ГЕРБ казват, че са знаели отрано за подготовката на кампания в Европейския парламент срещу Желева. Това е много, много странно. Ако българските официални лица са знаели за предстоящото бедствие, защо не са го предотвратили??? Защо са избрали Желева в крайна сметка?

Има и още нещо. Нека не забравяме къде стои България в Европейския съюз. Ние сме свързвани само с една дума в Брюксел – и това е „корупция”. Все още се стремим към влизане в шенгенското пространство и в еврозоната. Опитваме се да убедим Европейската комисия, че можем да управляваме средствата от ЕС ефективно и прозрачно. Дори само едно ново петно върху вече опетнения имидж на България може да се окаже решаващо. Това, което получихме сега, е много, много лошо отразяване в медиите (виж например Charlemagne в Economist, Tony Barber във FT и Jean Quatremer в Liberation).

Случаят „Желева” може да се разглежда и като символ на времето, в което живеем, като се имат предвид разширените правомощия на Европейския парламент след Договора от Лисабон. Но не трябваше ли да сме още по-внимателни с оглед на по-силната позиция на Парламента? Как ще работи г-жа Желева с евродепутати, които смятат, че тя е неприемлива?

Днес може да е решаващият момент за г-жа Желева. Тя може да стане или да не стане комисар. Но искам ясен отговор на този въпрос – защо беше предложена Румяна Желева като българския кандидат за комисар?

3 responses to “Защо Желева?

 1. Да, много възлов въпрос! Предполагам, че в отговора му се крие и отговорът на въпроса защо тя стана министър на външните работи.
  Съмнявам се, обаче, че ще научим истинския отговор. Независимо, дали ще бъде избрана (най-вероятно да, но това няма да промени нищо). Поне не в близките години…

 2. Със злорадоволство да отбележа, че преди 3 месеца полу-познах. Евродепутатите не харесаха своята двукратна колежка,била и тя проф. в Магдебург според ББ.

  Някои казват че била некомпетентна, психологически неусточива (неподходящо за ресор с кризи) и с кирливи ризи (което в ЕС не минавало). Впрочем и юристите на ЕП пишат, че нямат правомощия да разследват дали е вярно, и Барозу се доверявал на казаното от нея.

  За да се стигне до този скандал според мен има и друг виновник, чието поведение е не по-малко укоризително. В ЕК имало отдавна сигнал (май според Първанова). Пък и да няма, „добрият евростопанин“ 🙂 е длъжен да проучи. А удобни моменти да се отклони Желева е имало със сигурност, напр. при избора й за заместник-председател в ЕНП. При това положение се сещам за две възможни причини да не действаш в посока чиста комисия: или си тъп, или си мижитурка (не се сещам за по-политически коректна дума, но ако някой трябва да се чувства обиден, това са гражданите на ЕС, Бог да ги пази). Най-малкото трябва да се презюмира, че ЖМБ не е тъп, все пак ще започне втори мандат. Остава да е бил дипломатичен до такава степен, че да не се възпротиви на българската/ ЕНП кандидатурата, т.е. да е пренебрегнал принципите, които се предполага, че трябва да притежава, както и да се е дезинтересирал от грижата за качествения състав и работа на Комисията, воден единствено от желанието за по-безпроблемно получаване на втори мандат. С което, за щастие на гражданите, се е самопрецакал. Или пък Председателят на ЕК е дотолкова независими, че, както казва популярната игра на думи, нищо не зависи.

 3. Вихър Георгиев

  piliph, това мнение е доста спекулативно и недипломатично само по себе си 🙂 Оставям го в името на свободата на словото.

  Анализът на случилото се може да се прави на много нива. От гледна точка на председателя на ЕК едно от най-неприятните неща е противопоставяне с държава-членка. Понякога се налага да изпиеш горчивата чаша с ясното разбиране КОЛКО е горчива.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s