Важно решение за принципите на правото на ЕС

Ново решение на Съда на Европейския съюз (СЕС) по запитване за преюдициално заключениеима важно значение за прилагане на правото на Европейския съюз в бъдеще.

По дело C‑555/07 (Kücükdeveci) съдът е трябвало да изясни въпроса за приложение на принципа на недискриминация поради възраст. СЕС е постановил, че принципът на недискриминация поради възраст е общ принцип на правото на Европейския съюз доколкото представлява конкретно приложение на общия принцип на равно третиране.

Съдът казва, че Директива 2000/78 “само изразява, но не установява, принципа на равно третиране в областта на заетостта и принципът ма недискриминация поради възраст е общ принцип на Европейския съюз доколкото представлява конкретно приложение на общия принцип на равно третиране”.

Това е наистина интересно, защото СЕС всъщност казва, че всяка директива може да „изрази” общ принцип на правото на ЕС и така да придобие хоризонтален директен ефект.

Някои коментатори не са съгласни със СЕС, докато други смятат, че предстои битка между СЕС и Конституционния съд на Германия.

2 responses to “Важно решение за принципите на правото на ЕС

 1. Грубоо.
  Чудно с оглед на това, което пише Костов в предговора на „Договри за ЕС…“2009, стр. 23: „… съдът „тества“ бдителността … засяга компетенността на ДЧ, … за да се върне към нея при първите признаци на организиране на противодействие… във връзка с директния ефект на директивите.“

  Апропо КС към 1992 г. приема, че основанията за дискриминация в чл. 6 ІІ са изчерпателни (макар че сега с ЖСВ леко кривна), а там НЯМА възраст. (И според мен логично.) Дискриминират ли се лицата под 18 г., като не им се дава да гласуват или като ги освобождаваме от наказателна отговорност, или като не им даваме да работят. Или като не даваме на лица под 65 г. да се пенсионират?

  Интересно какво ще каже BVerfG по цитирания Honeywell.

 2. Вихър Георгиев

  Много въпроси, малко отговори. Тепърва ще говоря с колегата Костов за това решение и може би ще имаме негово становище.

  За недискриминацията поради възраст ми се струва, че не е толкова просто, но си заслужава да се мисли.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s