Какво да правим с Гърция?

Увеличава се напрежението върху Европейския съюз да направи нещо за проблемите с дълга и бюджетния дефицит на Гърция. Думата „спасяване” се чува все по-често.

Междувременно гръцките работници стачкуват. Стачката е първият тест за решителността на гръцкото правителство да изпълни своите планове за намаляване на разходите.

Но кой може да спаси Гърция? Има няколко варианта – общ подход на ЕС, едностранна операция на Германия, или спасяване под егидата на МВФ. Всички подходи имат предимства и недостатъци.

Аз се интересувам много повече от концептуалния дебат – защо се случи кризата и какво може да се направи, за да се предотвратят следващи подобни кризи.

Една от причините за кризата е лошото качество на гръцката финансова статистика. Има известни доказателства, че инвестиционната банка Goldman Sachs е помогнала на правителството на Гърция да скрие (???) през 2002 г. допълнителен дълг в размер на 1 млрд. долара. Намирам това за скандално и неприемливо. Следва да се проведе качествено разследване по случая.

Но Paul Krugman отива по-далеч и казва, че единственият път напред е бюджетна интеграция и интеграция на трудовите пазари. Съгласен съм. От концептуална и системна гледна точка сегашната уредба на еврозоната е доста уязвима. Знам, че подобна интеграция изглежда немислима в някои европейски столици. Може би опитът с Гърция (и с Испания, и с Португалия, и евентуално с други държави) ще ни научи да сме практични.

2 responses to “Какво да правим с Гърция?

  1. Изглежда сме в по-добро финансово състояние от гърците,които са доста по-стари „европейци“ от нас.Това гъделичка леко националното ми самочуствие :)).,макар и при нас да не е „розово“положението.

  2. Pingback: Гърция и Goldman Sachs ще бъдат разследвани за валутни спекулации « Право на Европейския съюз

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s