Свобода за Иран!

“Където е свободата, там е моята родина.”

Бенджамин Франклин

Народът на Иран очевидно не одобрява сегашното си правителство и протестира. Правителството на Иран от своя страна арестува, измъчва, изнасилва и убива протестиращите, за да уплаши населението на страната.

Категорично протестирам срещу това незаконно, нехуманно и унижаващо третиране на иранските граждани. Присъединявам се към позицията на Върховния представител на ЕС за общата външна политика и политиката на сигурност, в която се казва, че иранският народ „заслужава нещо по-добро”.

Само преди 20 години моята страна беше на ръба на прехода. България беше мрачно място, където потисническият режим държеше в хватката си всеки гражданин и всяваше страх и недоверие между хората. Дори днес в България има немалко хора, които мечтаят за „силна ръка” в управлението. Именно поради всичко това знам колко ценна и крехка е демокрацията.

9 responses to “Свобода за Иран!

 1. всичко хубаво, но
  1. това с правителството на иран изнасилва протестиращите е смешно. не може така повърхностно да се говори – лошият изказ скапва посланието, което иначе е добро
  2. и какво като протестирате – не мислите ли, че тази „аз“ форма е леко надменна при положение, ме сте „никой в никакъв си блог“.
  иначе добра идея за протест! поздравление за което. може би трябва малко повече информираност по темите или ако я имате – просто я демонстрирайте, за да не ставате смешен:) поздрави

 2. Вихър Георгиев

  Не е смешно. Четете:

  http://www.nytimes.com/2009/08/25/world/middleeast/25iran.html?_r=1
  http://edition.cnn.com/2009/WORLD/meast/08/25/iran.rape.allegations/index.html
  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/middle_east/article6839335.ece

  За това кой съм – пише го на страницата „За мен“. Това е напълно достатъчно. Разбира се, Вие не сте оставили името си.

 3. Не мислиш ли обаче, че с това послание одобряваш евентуалната „освободителна война“ на САЩ и нейните подлоги в Европа? Спомни си филма Syriana и Комитета за освобождение на Иран. Нищо чудно в началното училище на САЩ да ги учат децата за Иран като за средноизточна държава, където се намират американските залежи от нефт и природен газ. Стига евтина политпропаганда!

 4. Вихър Георгиев

  Ако исках да кажа „освободителна война“, щях да кажа „освободителна война“. Всъщност това е големият въпрос – дали иранските граждани ще успеят да отвоюват свободата си в името на собственото си бъдеще. В този смисъл ми звучи обидно определението „евтина политпропаганда“. Никога човешките права не могат да бъдат евтина политпропаганда. От коментарите дотук се убеждавам, че третият абзац от поста е твърде удачен.

  Геополитическият план на въпроса е много по-сложен и нееднозначен.

 5. Не съм целял да обиждам, когото и да било. Още повече Вас, след като редовно чета блога, който намирам за много информативен. Това обаче не променя факта, че е пропаганда това, което сте написали. След като сме свидетели или били свидетели на толкова други главорезки режими по света защо никой не се е загрижил за тези държави, а винаги Иран е в центъра на вниманието? Няколко пребити студентчета и целият Запад реве в несвяст за потъпканите права на иранския народ. Ще се разплача…А какво направи същият този Запад, когато в един друг период (но не толкова далечен) не спираше клането в , Уганда, Руанда, Либерия, Сомалия, Еритрея, Судан? Милиони изклани (буквално – за да пестят амунициите), а кой му пука от това? Няколко резолюцийки на ООН (щото само за това го бива), три-четири отряда войници за участие и пуканки за екранизацията на тези човешка трагедии (няколко блокбастъра кешираха доста). Какво направи Запада, тази „люлка на хуманността“? Защо никой не се е загрижил за кюрдите в Турция? Отоговорите са толкова прозрачни, че ще избодат очите – Иран е пети или шести по резерви на петрол и втори по резерви от природен газ. И после защо искат ядрени оръжия? Аз на тяхно място ще се въоръжавам до зъби след като от всякъде само насочват ядрени оръжия срещу тях. За Пакистан, Индия и Израел може, а за Иран не? В един български филм имаше една приказка: „Котки и кучета може, а прасете – не. Хайде де!“

 6. Може би този скеч описва много точно ситуацията с Иран

 7. Вихър Георгиев

  Във всички изброени от Вас държави Европейският съюз е направил много. Но нека не се заблуждаваме – става дума за различни степени на развитие на обществата, респективно за различни възможности за въздействие.

  Няма откъде да го знаете, но постоянно повтарям на колегите си, че голямата заплаха за сигурността на ЕС в средносрочен план идва именно от масовото отслабване на държавността в Африка и Близкия Изток.

  И да, това едновременно е сериозен хуманитарен проблем. Така че не, не съм забравил за Судан или Сомалия, или Уганда, нито пък съм забравил какво се случва в Демократична република Конго.

  Но всичко това съвсем не ми пречи – и по много причини, да се възмущавам от действията на режима в Иран.

 8. че иран е=на мракобесие-не се съмнявайте!поэнавам добре няколко страни от арабския свят-дори Либия на лудия диктатор е по-светска,да не говорим эа Дубай или Катар,говорих с млада,обраэована иранка-энаете ли колко силно искаше Иран да стане светска държава,эа да се върне!?

 9. а,эабравих -пишман е много точно,ама чак и юрист?е,то не че няма доста,ама нейсе……..

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s