Стратегическа централизация на Комисията

Новият Процедурен правилник на Европейската комисия е обнародван в Официален вестник. Основната институционална иновация е утвърждаването на политическите насоки като единен стратегически документ за всички политики на Комисията. Политическите насоки се определят еднолично от председателя на Комисията (чл. 3). Вече няма да има многогодишни стратегически цели и годишна стратегия за политиката, които се приемаха общо от Комисията. Комисията ще приема само годишна работна програма и проект за бюджет.

Както посочих по-рано, когато г-н Барозо първоначално предложи своите политически насоки на Европейския парламент, навлизаме в нова фаза на институционалните отношенияВ ЕС. Г-н Барозо не само ще се опитва да се придържа към политическите насоки, но сега има формална възможност да ги наложи в много по-голяма степен в колежа на комисарите.

Не съм сигурен относно ползите от тази стратегическа централизация. Насоките в новия си вид могат да се окажат добър инструмент за политическа координация. Притеснявам се обаче за качеството на дебата при вземането на решения от Комисията.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s