Без лекарства против рак за българските деца

Наскоро разбрах за наистина тревожен проблем: оказва се, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е спряла доставката на някои лекарства против някои форми на рак за децата под 18 г.

Нека да повторя: не снабдяваме с лекарства българските деца, които страдат от някои форми на рак. Причината за тази ситуация е, че поне две лекарства (Lasparaginase и Purinethol) не са включени в позитивния лекарствен списък на НЗОК за 2009 и 2010 г. Родителите на засегнатите деца казват, че лекарствата са необходими за цялостната терапия на децата им. Някои от родителите успяват да си напазаруват лекарствата от Гърция и Великобритания.

Възниква много прост въпрос: каква точно държава – член на Европейския съюз е България??? Как е възможно да се оставят децата без нормално снабдяване с лекарства? Кой ще поеме отговорността ако здравето на тези деца се влоши поради непостоянното им лечение?

Много може да се каже за неспособността на българската държавна администрация да осигури правата на българските граждани. Но може ли да се постараем малко ПОНЕ заради децата???

4 responses to “Без лекарства против рак за българските деца

  1. деца – меца, лекарства – мекарства… Това са от НАГЛИТЕ тея деца бе!

  2. Г-н Георгиев, много благодарим за тази публикация, макар че е една от много такива, без резултат. Досега.

  3. И едно уточнение – не НЗОК е отговорна за изчезването на двата медикамента, а МЗ. Това са лекарства за сериозни болести извън тези, осигурявани от НЗОК, т.е. те се плащат от бюджета на министерството, а не от самите граждани под формата на здравни вноски. Сега са изкарани от този Позитивен лекарствен списък към МЗ, а не могат да минават през касата и се получава недопустим вакуум. Стигнахме до извода, че не са намесени примерно много пари, сложни схеми и т.н. , а просто чиновническо нехайство, недоглеждане и ‘проспиване’ на момента за вземане на адекватни мерки… И то за двете поотделно. А има и още много такива случаи, болести и липсващи жизненоважни лекарства. Изводът?

  4. Благодаря Ви за отстояваната позиция! За съжаление, се оказва, че тези въпроси въобще не касаят тези, които би трябвало да отговорят на тях.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s