Ще бъде ли спасена всъщност Гърция?

Можем да прочетем тържественото изявление на държавните и правителствените ръководители на еврозоната. В него се казва, че държавите от еврозоната са готови да координират двустранни заеми за Гърция като част от пакет, включващ съществено финансиране от Международния валутен фонд. Отпускането на двустранните заеми ще се решава единодушно от държавите в еврозоната при строги условия и след оценка на Европейската комисия и Европейската централна банка.

Сега истинският въпрос – това наистина ли е спасяване на Гърция? Не е лесно да се каже. Alan Beattie казва, че МВФ ще бъде затруднен с Гърция, защото единственият наличен инструмент е бюджетната политика (доколкото ЕЦБ управлява паричната политика на Гърция). Знаем, че Гърция изпитва съществени трудности със собственото си население по повод на рестриктивните бюджетни мерки. Колко далеч може да отиде гръцкото правителство, за да убеди МВФ, че е на устойчив път за развитие?

На друго ниво някои коментатори си задават въпроса за новото позициониране на Германия в ЕС. Това е наистина важен въпрос. George Irvin говори за „лудостта на Меркел”, която отказва да се изправи пред последиците от финансовия срив. Philip Stephens задава фундаменталния въпрос – каква Германия се развива в тези бурни времена?

Вътрешната солидарност на Европейския съюз не е безгранична концепция. От чисто правна гледна точка г-жа Меркел е на прав път, особено ако Германия спазваше Пакта за стабилност и растеж. Германия обаче е нарушавала и е оставяла съзнателно други държави да нарушават пакта. Този важен факт следва да се припомни на германското правителство.

Наистина не ми се иска да видя по-нататъшно отслабване на политическото сближаване на този Съюз.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s