ЕС реагира на ситуацията с вулкана

Последиците от изригването на вулкана Еяфялайокул се усещат силно в цяла Европа, тъй като голяма част от въздушното пространство на д Европа остава затворено заради вулканичната пепел, която може да увреди двигателите на самолетите.

Какво прави ЕС по въпроса?

Испанският държавен секретар Диего Лопез Гаридо и заместник-председателят на Комисията и комисар по транспорта, Сим Калас, се срещнаха в неделя с Евроконтрол, за да научат от първа ръка за движението на облака вулканична пепел, който причини затварянето на повечето летища в Северна и Централна Европа.

Днес министрите на транспорта на ЕС ще се срещнат извънредно по видеоконферентна връзка, за да обсъдят ситуацията и общи мерки за преодоляването и. В същото време авиокомпаниите настояват за отмяна на забраната за полети след като през уикенда бяха извършени над десет тестови полета от Луфтханза, KLM и други авиокомпании без никакви проблеми. Един мениджър, цитиран от FT казва, че „ефектът вече е по-лош от 11 септември [2001 г.]”.

Междувременно забраната на полетите отложи редица срещи на ЕС, включително преговорите за присъединяване с Хърватска и срещата на Съвета по рибарство. Пленарното заседание на Европейския парламент също е застрашено, защото не се знае колко от евродепутатите ще успеят да стигнат до Страсбург.

UPDATE: BBC съобщава, че организацията, представляваща авиокомпаниите – IATA, е разкритикувала европейските правителства за начина, по който са затворили въздушното пространство над Европа. British Airways иска компенсации от ЕС поради натрупаните загуби.

Сим Калас е дал прес-съобщение, в което казва, че се провежда среща на всички членове на Евроконтрол, националните органи за ръководство на въздушното движение, представители на авиокомпаниите и летищата, както и на испанското председателство на ЕС. Целта е да се договорят технически решения за по-тясно европейско сътрудничество и за максимизиране на отвореното въздушно пространство. Той казва, че се работи за постигане на техническо решение още днес.

UPDATE2: Министрите на транспорта на ЕС са решили постепенно да се вдигнат ограниченията върху въздушния трафик където е възможно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s