Решение на ВАС срещу забрана за напускане на страната

UPDATE: Написах пост с практически съвети, който можете да прочетете тук.

Веселин Дрангажов ме насочи към едно интересно решение на тричленен състав на ВАС срещу принудителна административна мярка „забрана за напускане на страната” по отношение държавите-членки на Европейския съюз.

ВАС потвърждава решението на Административен съд – София, с което е отменена заповед № 7859/05.06.2008 г. на директора на Столична дирекция „Полиция” за наложена принудителна административна мярка „забрана за напускане на страната”.

В решението се посочва, че неплащането на парични задължения дори в големи размери към физически лица не е въздигната в административно нарушение. Цитира се Директива 2004/38/ЕО относно правото на граждани на Съюза и на членове на техните семейства да се движат и да пребивават свободно на територията на държавите–членки.

Изводът и на АС-София, и на ВАС е, че към постановяването на съдебното решение директивата не е транспонирана в националното законодателство в нарушение на задължението на Република България за въвеждането й към 01.01.2007 г. Поради това съдът е приел въз основа на практиката на СЕО, че чл. 27 от директивата има директен ефект по отношение на гражданите на Република България относно предвидените в нея условия и основания за ограничаване свободното движение на граждани на съюза на територията на държавите-членки.

Според двете инстанции чл. 76, т. 3 (отм.) от ЗБДС противоречи на забраната по чл. 27, ал. 1 от Директива 2004/38/ЕО за ограничаване на правото на свободно движение на територията на държавите-членки на съюза единствено по съображения, свързани с обществения ред, обществената сигурност или общественото здраве, като позоваването на такива съображения за икономически цели е забранено.

Задавам си един такъв въпрос: как в светлината на това съдебно решение да тълкуваме чл. 75, т. 6 на сега действащия Закон за българските лични документи (ЗБЛД), където се въвежда принудителна административна мярка – забрана за напускане на страната на „лица, които не изпълняват подлежащ на принудително изпълнение съдебен акт, по силата на който са осъдени да заплатят парично задължение в големи размери към български физически и юридически лица или чуждестранни лица, освен ако представят надлежно обезпечение”?

Мисля, че изводът е очевиден.

19 responses to “Решение на ВАС срещу забрана за напускане на страната

 1. Неможах да разбера,ако имам задължение мога ли да напускам страната? 🙂

 2. Вихър Георгиев

  Ако имате задължение, но не ви е наложена принудителна административна мярка по ЗБЛД, МОЖЕТЕ да напускате страната. Ако обаче ви е наложена принудителна административна мярка от съда по ЗБЛД, трябва да поискате отмяната й, преди да можете да напуснете страната.

 3. Стефания Ангелова

  Не не можеш.Казвам го от опит тъй като вчера го изпитах на гърба си.А сега къде да обжалваме?

 4. Ivan Todorov I vanov

  осъден съм по чл.354 .а и имам глоба в раз\мер на 150000лв.и забрана да напускам страната как и къде,а въобще възмойно ли е да ми от падне

 5. Венци Димитров

  Масово налаганите напоследък забрани за напускане на страната поради наличието на финансови задължения са обявени за противозаконни като противоречащи на европейското право. Това стана с решение на българския съд от 24 март 2010 г.

  Договорът за създаване на Европейската общност (ДЕО) гарантира правото на свободно движение на всички граждани на съюза (чл. 17 и 18). Директива 2004/38/ЕО на Европейския съвет е въвела и забрана за страните членки да въвеждат каквито и да е ограничения за свободното движение на гражданите, освен при съображения, свързани с обществения ред, обществената сигурност и общественото здраве.

  Директивата изрично забранява въвеждането на каквито и да е ограничения за постигането на икономически цели, като например изплащането на дълг.

  Досега българското законодателство допускаше налагането на подобно ограничение за напускане на страната при наличието на задължение в размер над 5 000 лева. Преди време това ставаше по реда на чл. 76, т. 3 от Закона за българските документи за самоличност, а сега – на основание чл. 75, ал. 6 от Закона за българските лични документи.

  Със свое решение по административно дело 13704/2009г. Върховният административен съд (ВАС) дерогира (отмени) прилагането на тези ограничителни разпоредби от българското законодателство поради противоречието им с европейското право.

  За юристите в България това съдебно решение е от изключително значение, защото показва как на практика европейското право може да се прилага пряко от българските съдилища, които могат да игнорират действието на несъвършените или неосъвременени български закони.

  За всички български граждани съдебното решение гарантира свобода на придвижване в рамките на съюза и страните от Европейската икономическа общност (Швейцария, Лихтенщайн, Норвегия, Исландия), а наложените такива ограничителни мерки следва да бъдат незабавно отменени. На основание това съдебно решение на ВАС всеки гражданин може да иска наложената му такава ограничителна мярка да бъде отменена.

  В обществен план съдебното решение поставя въпроса: Необходимо ли е изобщо съществуването на ограничителна мярка за пътуванията на българските граждани при наличието на техни финансови задължения?

  Адв. Стефан Петков*

  *Авторът е адвокат по спечеленото дело. Той е специализирал право на Европейския съюз в Unrversity of Westminster – London

 6. Това решение дава ли право на всеки имал забрана за напускане на страната,директно да може да пътува без излишни усложнения,като това да му се даде в писмена форма-например?

 7. нали трябваше да го приеме парламентът на второ четене и кво става никои не казва уж имаме право но нямаме право

 8. Zdraveite,priqtelqt mi e pora4itel no titulqra na kredita ne si izpla6ta zaema i pora4itelqt ima zabrana za napuskane na stranata hodil e pri sadiq izpalnitel koito mu q e nalojil i mu e kazal 4e nemoje da mu q otmeni ,kogato se izplati kredita togava 6te mu q otmeni iskam da razbera dali naistina e taka priqtelqt mi e bezraboten sega i go vikat da raboti v Belgiq no uvi….Molq vi otgovore te mi po vazmojnost po barzo i daite nqkakav savet .BLAGODARQ VI

 9. drun drun a zasto kato otide6 v syda da poiska6 da ti mahnat zabranata mi se privat i mi obqsnqvat 4e tova bil edin edini4en slu4ei v koito nqkoi si osydil MVR-to i my mahnali zabranata.kakvo trqbva da napravq da mi mahnat zabranata 4e v tazi na6a dyrjava polojenieto i ve4e dosta iznervq6to

 10. Pri men slyshaqt e takuv 4e imah zaduljenie kum durjavata 2008g, i mi be6e nalojena mqrka za napyskane ot stranata, su6tata tazi godina kredita be6e izplaten.Predi dva meseca mi se naloji da napysna stranata i na granicata ne me pysnaha.Otidah pri sudq izpulnitela koito be6e nalojil mqrkata i te mi kazvat 4e tova delo ve4e e priklu4ilo i ot tqhna strana vsi4ko e opraveno.Okaza se oba4e 4e te ne sa si svur6ili rabotata ,i v momenta 4akam otgovor ot tqh koga 6te bude premahnat zabranata,zna4i dori i ve4e da ne si dlujnik na durjavta pak ne moje da q napysne6 poradi fakta ,4e nqkoi institycii ne vzemat rabotat si naseriozno.

 11. Вихър Георгиев

  Здравейте,

  Написах пост с практически съвети, който можете да прочетете тук: https://viharg.wordpress.com/2010/09/21/какво-да-правим-в-случай-на-наложена-за/

 12. Венцислав Георгиев

  Искам да ви покажа какво намерих за напускането на страната

  Забраната за напускане на страната, която се налага при неплатени дългове за над 5 хил. лв., противоречи на европейски директиви и на правото на свободно придвижване в ЕС. Това е констатирал Върховният административен съд (ВАС) по дело на гражданина Николай Паунов, на който столичната полиция е забранила да пътува в чужбина по искане на частен съдебен изпълнител.

  Решението на Върховния административен съд
  Изтегляне

  За решението съобщи пред „Дневник“ адвокатът, спечелил делото – Стефан Петков, а неофициално от МВР коментираха, че ще трябва да съобразят действията си с акта на съда.

  На основание това решение на ВАС всеки гражданин може да иска наложената му такава ограничителна мярка да бъде отменена, заяви адвокатът.

  Съдът мотивира решението си с Договора за създаване на Европейската общност, който гарантира правото на свободно движение на всички граждани на съюза, и с директива на Европейския съвет, която забранява на страните-членки да въвеждат каквито и да е ограничения за предвижването на хора, освен при съображения, свързани с обществения ред, обществената сигурност и общественото здраве.

  „Директивата изрично забранява въвеждането на каквито и да е ограничения за постигането на икономически цели, като например изплащането на дълг“, отбеляза Петков.

  Законът за българските лични документи обаче допуска да се забрани напускането на страната на хора, „които не изпълняват подлежащ на принудително изпълнение съдебен акт, по силата на който са осъдени да заплатят парично задължение в големи размери към български физически и юридически лица или чуждестранни лица, освен ако представят надлежно обезпечение“. В него е записано, че голямо задължение е такова над 5 хил. лв.

  Подобна мярка не се налага на всеки, който дължи по-голяма сума, а само на осъденият да я плати, който отказва да го направи доброволно и не е дал обезпечение. Това означава, че за вземането има издаден изпълнителен лист и то е възложено за събиране на съдебен изпълнител, който пък е поискал МВР да забрани пътуването на длъжника.

  От решението на съда става ясно, че магистратите считат за незаконно ограничението за пътуване в ЕС заради дълг, но не и налагането на забрана за напускане на границите на съюза. „Изпълнението на принудителната административна мярка по отношение на трети за Европейския съюз страни е въпрос, който подлежи на решаване чрез механизмите на полицейското сътрудничество с компетентните власти на държавите-членки“, заявяват върховните съдии.

  Член на съдебния състав, обявил забраната за напускане на страната за незаконна, е бившият зам.-министър на вътрешните работи Соня Янкулова. Тя се върна в съда след изтичането на мандата на кабинета „Станишев“.

 13. Деница Кунева

  А ако ми е наложен запор за напускане на страната след като съм я напуснала , имам ли проблем да пътувам от Гърция кадето се намирам в момента до Кипър примерно?

 14. Ради Дишовски

  въпросът е решен от 01.юни.2010г.
  ЗАКОНА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ

  Чл. 76. (Изм. – ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. – ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Може да не се разреши напускане на страната на:

  1. (изм. – ДВ, бр. 82 от 2009 г.) лица, по отношение на които е повдигнато обвинение за умишлено престъпление от общ характер, за което се предвижда лишаване от свобода до пет години, и на осъдени за такива престъпления, до изтърпяване на наложеното им наказание;
  2. (отм. – ДВ, бр. 82 от 2009 г.)
  3. (доп. – ДВ, бр. 43 от 2005 г., в сила от 01.09.2005 г., отм. – ДВ, бр. 82 от 2009 г.)
  4. (отм. – ДВ, бр. 82 от 2009 г.)
  5. (изм. – ДВ, бр. 29 от 2003 г., отм. – ДВ, бр. 82 от 2009 г.)
  6. (изм. – ДВ, бр. 29 от 2003 г., изм. – ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., отм. – ДВ, бр. 82 от 2009 г.)
  7. (отм. – ДВ, бр. 82 от 2009 г.)
  8. (доп. – ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., отм. – ДВ, бр. 82 от 2009 г.)
  9. (нова – ДВ, бр. 67 от 1999 г., доп. – ДВ, бр. 47 от 2009 г., в сила от 01.10.2009 г., изм. – ДВ, бр. 82 от 2009 г., изм. – ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г.) малолетни и непълнолетни и поставени под запрещение лица, които нямат нотариално заверено писмено съгласие за пътуване в чужбина от своите родители, настойници, попечители. При разногласие между родителите спорът се решава по реда на чл. 127а от Семейния кодекс.

  Преходни и Заключителни разпоредби
  КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ

  (ОБН. – ДВ, БР. 26 ОТ 2010 Г.)

  § 5. В тримесечен срок от влизането в сила на този закон се прекратява действието на принудителните административни мерки, приложени със заповеди на основание разпоредбите на отменените т. 2, 4, 5, 6, 7 и 8 на чл. 76.

  § 6. Разпоредбата на § 3 влиза в сила от 29 март 2010 г.

 15. v kraina smetka , ako ima6 sqdebni krediti moje6 li da napusne6 stranata ili ne? PREDVARITELNO BLAGODARQ!!!

 16. da i men tova me interesuva v kraq nakrai6tata?poneje i az imam zabrana za napuskane a me vikat na rabota v germaniq.koi 6tei varne parite tuk v taq smotana dargava?

 17. Ради Дишовски

  от 01.юни.2010г. не би трябвало да имате проблем.
  ако все още имате, отменете забраната по съдебен ред и съдете органа който я е наложил, ако от това са произтекли вреди.
  естествено говоря за вреди след влизането на разпоредбите в сила.

 18. Ради Дишовски

  и горното касае САМО ако наложената мярка е била на основание т. 2, 4, 5, 6, 7 и 8 на чл. 76.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s