В кое действие сме на гръцката трагедия?

Изглежда, че пазарите не вярват, че е настъпил „краят на гръцката трагедия”. В същото време парламентът на Словакия – член на еврозоната, ще гласува финансовата помощ за Гърция чак след националните избори през юни.

Едновременно с това гръцката опозиционна партия „Нова Демокрация” е решила да не подкрепи мерките за затягане на бюджета.

Какво става всъщност??? Не съм сигурен.

Според Martin Wolf е трудно да се повярва, че Гърция може да избегне преструктуриране на дълговете си. Той също отбелязва, че няколко държави членки на еврозоната имат неустойчиви бюджетни дефицити и бързо растящи дългове.

Wolfgang Münchau казва,че двустранните заеми за Гърция ще имат статут на непривилегировани вземания, което значи, че те ще бъдат изплащани едва след плащанията по гръцките държавни облигации. Той смята, че това представлява реален финансов трансфер от членовете на еврозоната (и най-вече Германия) към Гърция. Той нарича това „абсолютен скандал” и предполага, че Бундестага може да блокира споразумението за подобен непривилегирован заем.

Всичко това може да означава разпространяване на кризата, особено ако гръцкия проблем не се реши бързо. Испанският премиер Сапатеро отрича слуховете, че подготвя финансов пакет за спасяване на Испания.

Струва ми се, че се укрива твърде много информация.

4 responses to “В кое действие сме на гръцката трагедия?

 1. Какво да става, Гърция продължава да пада в пропастта. Колкото повече пада, толкова по-трудно ще й е да излезе.

  Гърците тропат с краче като първолачета, не искат да стискат зъби, докато майка им извади треската от ръката им. Не съзнават, че алтернативата е ръката да бъде ампутирана.

  Не искали да плащат за грешките на некадърните им управляващи. Обаче нямат избор.

 2. Вихър Георгиев

  Гърция ще плати някаква част от цената, въпросът за мен е по-скоро какво ще се случи с еврозоната. Не е ясно; малко е разочароващо да се приеме, че икономика, представляваща 3% от БВП на ЕС, може така да разклати финансовата стабилност на целия съюз.

  Чисто институционално също нищо не е решено – ще има ли ЕВФ, ще има ли координация на бюджетните политики? Няма как да се решат тези въпроси без публични дебати, а в момента такива дебати се избягват. Това не е правилно.

 3. Нямам дълбок интерес в тази тема, ако трябва да бъда честен. Но все пак:

  Оптимистичният ми сценарий е, че еврото ще се съвземе, а страните ще работят къмто по-дълбока фискална интеграция. Никога преди не са се чувствали толкова близки и взаимнозависими.

  С Гърция не знам какво ще стане. Анархия. Чудя се защо в Б-я никой не коментира. Всички медии и блогъри ли си глътнаха езиците? Надявам се политиците поне да чертаят стратегии, ако не са го направили преди.

 4. Вихър Георгиев

  За Гърция след вчера съм малко по-притеснен; там явно има известна радикализация на протестите. Вече има три жертви, което може би ще промени динамиката на събитията. Нека да видим какво ще се случи през следващите няколко дни и дебатите в прламента. Вижте и това: http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_columns_100004_06/05/2010_116894

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s