Ще бъде ли правителството на Камерън ТОЛКОВА евроскептично?

Update: правителството на Великобритания е представило общата си позиция за отношенията си с ЕС. Както се очакваше, се потвърждава идеята за свикване на референдуми при нови изменения на учредителните договори. Идеята за нови изключения от Договора от Лисабон е отпаднала.

Станалото-станало; Великобритания ще бъде управлявана от коалиция между Консервативната партия и Либерал-демократическата партия. както обикновено, ще се опитам да преценя какво означава това за Европейския съюз.

Първо, въпросът с личностите. Бъдещият премиер Дейвид Камерън и бъдещият външен министър Уилям Хейг не са, е, истински фенове на Европейския съюз. Те са давали някои доста притеснителни сигнали в миналото. Камерън обеща да подложи на референдум Договора от Лисабон, после се отказа. Той също така се опита да саботира влизането в сила на Договора от Лисабон, пишейки на Вацлав Клаус.

Г-н Хейг, бивш председател на Консервативната партия и бъдещ външен министър, има мото: „В Европа, но не управлявани от Европа”. Неговият специфичен евроскептицизъм беше важна част от стратегията му като лидер на консерваторите и по-късно като външен министър в сянка. Той горещо се противопоставя на всякакви идеи за присъединяване към еврото. Той отиде толкова далеч, че се наложи администрацията на Белия дом да изрази своето безпокойство, че евроскептицизмът на консерваторите може да подкопае способността на консервативното правителство да влияе на ЕС. Въпреки това, документ, публикуван в Guardian, и подготвен от служители на Уилям Хейг, показва, че той все още е в същата лодка. Той повтаря по-ранните искания на Камерън за изключения от някои разпоредби (наказателно правосъдие, Хартата на основните права, социални права и заетост), които биха изисквали нова ревизия на учредителните договори.

Така че въпросът е дали г-н Камерън и г-н Хейг ще следват напълно тази политика? Не съм толкова сигурен. Правителството на Камерън ще бъде коалиционно. По отношение на наказателното правосъдие либерал-демократите искат Великобритания да остане част от Европол, Евроюст и европейската информационна система за наказателна регистрация. Те също така вярват, че присъединяването към еврото е дългосрочния интерес на Великобритания. На личностно ниво Ник Клег – бъдещият заместник министър-председател, е бил служител на Европейската комисия и по-късно – член на Европейския Парламент.

Това очевидно противоречие трябва да бъде разрешено. Остава да видим как новото британско коалиционно правителство ще реши тези въпроси. Всъщност бъдещата позиция на правителството спрямо Европа може да се окаже основната пречка пред него. Може би г-н Камерън може да използва съветите, идващи от специалното взаимоотношение.

One response to “Ще бъде ли правителството на Камерън ТОЛКОВА евроскептично?

  1. Няма да бъде чак толкова евроскептично. Това антиевропейско говорене беше, за да спечелят гласове консерваторите. Сега с либ дем в комбина не могат да си позволят да се правят на Тачър през 80те

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s