Глупав въпрос: ще се разпадне ли еврозоната?

Да, мнозина ще кажат, че въпросът е глупав. Да, напускането на еврозоната ще е много скъпо за съответната страна. Но вече започвам да се чудя.

Върви слух, че френският президент НиколаСаркози е заплашил, че ще оттегли Франция от еврозоната, ако Германия не осигури финансова помощ за Гърция. Но това е само част от по-голяма история.

Основният въпрос е цената на стабилизацията, а не цената на спасяването. Това каза преди време Albert Edwards, стратегически анализатор на  Societe Generale. Според него за разлика от Япония и САЩ Европа има тенденция към граждански безредици когато е подложена на големи икономически трудности.

Не става дума за това дали Германия отказва да изиграе класическата си роля и да направи отстъпки. Става дума за неспособността на правителствата да продадат достатъчни ограничителни мерки на техните общества.

Бившият председател на Федералния резерв Пол Волкър също предупреждава за потенциалната дезинтеграция на еврото; и други гласове предупреждават за това.

В такива случаи винаги преглеждам осемте сценария на Eurointelligence за разпадане на еврото. Днес четивото не е забавно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s